• 0
 ≫ 

Rekordni skok cena u evrozoni: Sve poskupelo, a ceh plaća krajnji kupac

 ≫ 

Ministri finansija evrozone i Banka očekuju da će skok inflacije proći u narednim mesecima i da će inflacija usporiti 2022. godine

  • 0
Gorivo hrana računi Foto: Pixabay, Shutterstock

Proizvođačke cene u evrozoni skočile su u septembru više nego što se očekivalo, podstaknute vrtoglavim rastom troškova energije, zabeleživši najveći rekordni rast u novom znaku snažnih inflatornih pritisaka u bloku, pokazali su javni podaci, objavljeni danas.

Eurostat je procenio da su cene u fabrikama, u 19 zemalja koje dele evro, porasle 2,7% na mesečnom nivou u septembru, uz skok od 16,0% na godišnjem nivou. To je ujedno i najveći porast ikada zabeležen u bloku.

Skok je premašio očekivanja, pošto su ekonomisti anketirani od strane Rojtersa prognozirali mesečni rast od 2,2 odsto i rast od 15,2 odsto na godišnjem nivou. Cene su naglo porasle usred brzog ekonomskog oporavka, a nakon najakutnije faze pandemije kovida-19, zaoštravanja globalnih lanaca snabdevanja i skoka cena gasa.

Cene energije porasle su za 7,7% na mesečnom nivou, uz rast od 40,7% na godišnjem planu. Međutim, ukupne industrijske cene, bez energije, porasle su samo 0,6%, usporavajući tako u odnosu na prethodne mesece.

Rast industrijskih cena odražava porast potrošačkih cena koje su u bloku porasle na godišnjem nivou od 3,4% u septembru, prema podacima Eurostata, koji je procenio porast od 4,1% u oktobru. Porast cena proizvođača obično se pretvara u više cene za potrošače, a Evropska centralna banka želi da nastavi rast na oko 2%.

Ministri finansija evrozone i Banka očekuju da će skok inflacije proći u narednim mesecima i da će inflacija usporiti 2022. godine.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>