• 0

Faktoring se probija i naše tržište: Nema više čekanja mesecima, privrednici mogu za dan da naplate fakturu

Pojedine fakture čekaju se i mesecima

  • 0
fakture

Foto: Pixabay

Vlasnici mikro i malih preduzeća imaće uskoro mogućnost da naplate brzo svoje fakture zahvaljujući novoj usluzi na tržištu Srbije, koju je kroz digitalnu platformu razvila kompanija Instant Factoring. Ukoliko imate fakture vrednosti do 100.000 evra, koje još uvek nisu dospele na plaćanje, novac će biti na vašem računu za samo 24 sata.

Prema rečima direktorke Instant Factoringa, Marije Grujović, vlasnici malih i mikro preduzeća ne moraju više mesecima da čekaju na naplatu svojih faktura, jer za samo 24 sata mogu imati kompletan iznos novca na svom računu. A sve se odvija digitalno, preko računara ili telefona.

Ovaj vid usluge će sigurno pomoći velikom broju vlasnika malih i mikro preduzeća, jer nudi fleksibilna i inovativna rešenja za finansiranje bez odlaska u banku i suvišne papirologije. Dovoljno je da vlasnik preduzeća preko online platforme www.instantfactoring.rs podnese zahtev i fakturu koju želi da naplati. Klijent će u roku od 2 sata dobiti kreditnu odluku, a za 24 sata i novac na računu. Ne postoje ograničenja po pitanju broja faktura koje su predmet finansiranja. Jedini uslov je da nije istekla valuta plaćanja.

Usluga faktoringa nije nova na tržištu Srbije. Godinama unazad velike kompanije su imale mogućnost da preko banaka naplate svoja potraživanja u kratkom vremenskom periodu. Banke su, kao pružaoci ove usluge, zadržavale svoj procenat, ali nisu imale interes da ovaj vid usluge pruže malim i mikro preduzećima koja inače čine 87% ukupnog broja aktivnih preduzeća u Srbiji.

Prema podacima APR-a, u našoj zemlji danas posluje 92.257 mikro, 11.617 malih kompanija i 114.721 preduzetnika. Prosečan rok plaćanja na domaćem tržištu pre izbijanja COVID krize iznosio je 135 dana i pokazuje tendeciju porasta. Upravo iz tog razloga napravljena je posebna online platforma koja će omogućiti malim privrednicima da održe likvidnost i posluju bez razmišljanja o naplati potraživanja.

- Optimisti smo da ćemo moći da podržimo veliki broj malih preduzeća koja nisu u poziciji da koriste bankarske proizvode i koja su finansijski nedovoljno servisirana jer ih tradicionalni finansijski sektor zanemaruje i odbija korišćenjem tradicionalnog standardnog modela rizika. Cilj nam je da opslužimo 1000 malih preduzeća u Srbiji i planiramo da u prvoj godini poslovanja usmerimo više od 10 miliona evra finansiranja u segment dinamičnih malih preduzeća u Srbiji - rekao je Cristian Ionescu, generalni direktor i suosnivač Instant Faktoringa.

- Divimo se živom preduzetničkom duhu srpskih osnivača i nadamo se da ćemo moći da podržimo mnoge od njih da svoje poslovanje podignu na potpuno novi nivo ubrzavanjem naplate svojih faktura -  dodao je Cristian Ionescu.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>