• 0

Jednostavan način da marketi smanje potrošnju struje, ali i svoje račune zimi: Zašto ga izbegavaju?

Polovina potrošene energije u supermarketu dolazi od frižidera

  • 0
Frižider u supermarketu

Foto: Shutterstock

Velika Britanija bi mogla da smanji svoju ukupnu potrošnju električne energije za 1%, ako bi top pet britanskih supermarketa stavilo vrata na otvorene frižidere, kažu aktivisti.

Aldi se obavezao da će postaviti vrata na ove frižidere (gde često stoje, recimo, tost sendviči) u sve svoje nove prodavnice u Velikoj Britaniji, uštedeći tim potezom 2.000 tona ugljenika godišnje. Drugi supermarketi kažu da će pokušati da otvorene frižidere učine efikasnijim.

Međutim, Agencija za istraživanje životne sredine kaže da bi supermarketi mogli da smanje svoje račune za struju u proseku za 33 odsto - dodavanjem vrata. Svaka od Aldijevih 100 novih prodavnica će uštedeti 20 tona ugljenika godišnje tako što će imati vrata na frižiderima, saopštio je nemački lanac, dodajući da će to smanjiti potrošnju energije u prodavnici za 20%.

- To je tako jednostavna promena - kazao je aktivista Džoi Kuk, prenosi BBC, i dodao da bi dodavanje vrata na frižidere u supermarketima moglo da uštedi mnogo energije, " što je toliko važno za svet koji je na putu dekarbonizacije i ostvarenja cilj da Zemlja bude zelenija".

Lanci Tesco, Sainsbury's, Morrisons, Waitrose i M&S rekli su da će koristiti "air wall" tehnologiju koja tera hladan vazduh prema zadnjoj strani otvorenih frižidera - kako bi se sačuvala energija.

Lidl je rekao da koristi zavese kada su njegove radnje zatvorene, a Asda izveštava da će imati probna vrata na otvorenim frižiderima u 2022. godini. Supermarketi koji imaju frižidere s vratima takođe su uvideli manje prehrambenog otpada, kao i manje račune za struju tokom zime, jer im je bilo potrebno manje toplote u rashlađenim delovima prodavnice.

Kako BBC dalje prenosi, polovina potrošene energije u supermarketu dolazi od frižidera.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>