• 0

Evergrande već bankrotirao? Probijen rok za otplatu duga

Akcije kompanije ukupno su pale 85 odsto

  • 0
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Neki poverioci u inostranstvu koji su uložili u obveznice preduzeća Sineri Džorni, podružnice kineske Evergrande grupe, nisu ni jutros dobili kamatu koja je trebalo da bude uplaćena u subotu.

Ova firma je trebalo da izvrši isplatu polugodišnjih kupona u subotu za dve serije obveznica denominovanih u američkim dolarima u ukupnom iznosu od 82,49 miliona dolara. Prva serija, s kuponskom stopom od 13 posto, emitovana je s rokom dospeća u novembru 2022, a druga, čija je ročnost novembar 2023, nosi kamatu od 13,75 procenata.

Sa neizvršenjem obaveza po kamatama na obveznice do 6. novembra, otpočeo je da teče grejs period od 30 dana za plaćanje.

Evergrande je u oktobru dva puta za dlaku sprečio bankrot zbog nezimirivanja obaveza po obveznicama u vrednosti 19 milijardi dolara na međunarodnim tržištima kapitala, tako što je u "minut do 12" pre isteka grejs perioda platio kupone.

Za dva dana, ovoj kompaniji ističe još jedan grejs period za plaćanje kupona u iznosu od preko 148 miliona dolara na obvezice koje su dospele 11. oktobra.

Portparol Evergrandea nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

Rojters napominje da redakcija nije mogla da utvrdi da li je Evergrande obavestio držaoce obveznica šta planira da uradi u vezi sa isplatom kupona svoje jedinice Sineri DŽorni, koje firma nije platila u subotu.

Akcije Evergrandea su jutros zaključene u padu od 0,9 odsto. Ove godine su se stropoštale za skoro 85 posto. Prema podacima brokerske firme Ðurejšen Fajnens, dolarske obveznice kompanije se i danas trguju uz diskont od oko 75 posto u odnosu na njihovu nominalnu vrednost.

Evergrande, koji je svojevremeno bio najuspešniji kineski građevinar, nagomilao je dug od preko 300 milijardi dolara, a njegovi problemi sa likvidnošću poljuljali su ceo sektor nekretnina u toj zemlji vredan 5.000 milijardi dolara, dovodeći do domino efekta s neplaćanjem obaveza u inostranstvu, smanjenja kreditnog rejtinga i rasprodaje akcija i obveznica drugih domaćih građevinskih firmi poslednjih nedelja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>