• 0

Cena gasa jutros skočila na 960 dolara, gasovod Jamal suv

Rusija nije rezervisala dodatne dan-unapred kapacitete za isporuku

  • 0
Natural gas gasovod Foto: Shutterstock

Cena gasa u Evropi porasla je jutros na početku trgovanja na londonskoj ICE berzi iznad 960 dolara za 1.000 kubnih metar, prema podacima o trgovanju.

Fjučersima gasa za decembarsku isporuku trgovalo se na holandskom TTF čvorištu po ceni od oko 962,2 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80,5 evra po MWh prema trenutnom kursu evro-dolar.

Isporuke gasa cevovodom Jamal-Evropa između Rusije i Nemačke, posle tri uzastopna dana protoka od četvrtka do subote, neće biti pokrenute danas, prema infomaciji sa veb sajta nemačke kompanije za prenos gasa Gaskejd.

Reverzibilni tok, odnosno slanje gasa iz Nemačke u Poljsku gasovodom Jamal-Evropa onemogućava Gaspromu da danas krene sa isporukama dodatnih količina ovog energenta kako bi, shodno naredbi predsednika Vladimira Putina izadatoj krajem oktobra, dopunio svoja evropska skladišta.

Analitičari napominju da Rusija nije rezervisala dodatne dan-unapred kapacitete za isporuku na mernoj stanici Malnov, na nemačko-ruskoj granici, niti preko Ukrajine na graničnim prelazima Sudža ili Sohranovka, kao alternativnu jednu rutu za izvoz gasa u Evropu, što znači da verovatno nema nade da će danas biti dodatnih isporuka za Evropu.

Rojters navodi takođe da Gasprom ne planira da ponudi gas za evropsko spot tržište na svojoj elektronskoj prodajnoj platformi ni ove nedelje, pozivijaći se na podatke kompanije, i dodaje da ruski gasni div nije odmah odgovorio na njihov zahtev za komentarom.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>