• 3

Dokument koji će rešiti saobraćajne probleme u Beogradu: Plan generalne regulacije šinskih sistema najvažniji

"Ovo je savršen plan, bez ijedne tehničke mane", naveo je Stojčić

  • 3
marko stojčić Foto: Beoinfo

Plan generalne regulacije šinskih sistema sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema najvažniji je dokument po značaju za dalji razvoj Beograda, rekao je na današnjoj sednici Skupštine grada glavni urbanista Marko Stojčić. On je ocenio da je ovo jedinstvena prilika za odbornike gradske skupštine i pojasnio da je Urbanistički zavod izradio plan, na čemu im je čestitao, kao i svim ostalim institucijama koje su dale podatke ili učestvovale u izradi.

– Ovo je savršen plan, bez ijedne tehničke mane. Ima za cilj da razreši saobraćajne probleme u Beogradu i ponudi građanima visokokapacitetni javni prevoz. Metro sistem je jedan od podsistema, a plan sadrži i razvoj BG voza i tramvajskog podsistema, tako da je prvi put objedinjen čitav šinski sistem u glavnom gradu – istakao je Stojčić.

Plan ima za obavezu da otvori pojedine delove grada za investicije i da omogući građanima bolji kvalitet života.

– Kad je reč o ceni, do sada su pominjane jeftinije varijante, odnosno laka gradska železnica. Važna razlika jeste udaljenost stanica jer nama ne treba sistem sličan tramvajskom, a još važnije je to što bi takav metro išao nad zemljom i morao bi da ima zaštitnu zonu. To bi značilo veću buku i ograničenja za pešake – rekao je Stojčić.

U završnoj je fazi konkurs za budući izgled metro stanica na prvoj liniji. To će biti, na prvom mestu, delo srpskih arhitekata, čime ćemo moći da se ponosimo, zaključio je Stojčić.

Video: Jedan od ovih 6 vozova će tutnjiti beogradskim podzemljem: Građani donose poslednju odluku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eeeeee, cime se vi bavite ???

    8. novembar 2021 | 16:08

    Ugao Cvijiceve i Jase Prodanovica, zasto tu vise ne moze da se skrene desno, a moze levo ? Koji je to pametni inzenjer smislio ?

  • Ja

    8. novembar 2021 | 20:35

    Stojčić gradski arhitekta?? Jasno kako može izgledati grad.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>