• 0

Očekuju bum praznične kupovine: "Ova metoda će nam spasiti Božić"

Mnogi trgovci na malo morali su da zatvore svoja vrata prošle zime jer je nemačka vlada pokušavala da zaustavi pandemiju

  • 0
novogodišnja dekoracija

Foto: Freepik

Nemački trgovci na malo očekuju da će božićna prodaja porasti za 2 odsto, na 111,7 milijardi evra, uprkos inflaciji, problemima u isporuci i novom talasu zaraze kovidom-19, saopštilo je u ponedeljak industrijsko udruženje HDE.

- Visoki nivoi štednje i snažno raspoloženje potrošača ukazuju na obećavajući kraj godine, nakon što je za mnoge prodavce bilo teških prvih šest meseci zbog blokada koje su ugrozile njihovo postojanje - rekao je izvršni direktor HDE, Stefan Gent.

Prognoza je da će onlajn prodaja, za koju se očekuje da će porasti za 17,3 odsto, na 23,1 milijardu evra, spasiti Božić, prenosi Rojters. Pozitivni izgledi dolaze čak i kada nemački trgovci na malo gledaju na iste faktore koji ometaju druge industrije.

Otprilike tri četvrtine kompanija koje je HDE ispitao u svrhu svog istraživanja reklo je da bi uska grla u snabdevanju mogla da naškode njihovoj prodaji. Potrošačka elektronika i kućni aparati mogu osetiti problem globalne nestašice čipova, ali Gent kaže da, osim popularnih konzola za video igre, to neće dovesti do praznih polica u radnjama.

Inflacija, koja je od 4,5% na najvišem nivou u skoro tri decenije, takođe bi mogla da zagrize budžet nemačkih kupaca usmeren na kupovinu poklona. Gent dodaje da će način na koji se pandemija odvija u narednim mesecima i s tim povezane mere bezbednosti - uticati na to da li će se prognoze HDE-a obistiniti.

Mnogi trgovci na malo morali su da zatvore svoja vrata prošle zime jer je nemačka vlada pokušavala da zaustavi pandemiju. "To više niko ne može sebi da priušti", rekao je Gent i istakao da "maloprodajni objekti nisu žarišta virusa korona".

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>