• 0

Hoće da uvedu porez za kripto "rudare": Da li su u pravu i ima li pravnih osnova za to?

Ideju podržava i Ministarstvo energetike Rusije

  • 0
kripto Foto: Pixabay

Takozvano "rudarstvo" ili "kopanje kriptovaluta" trebalo bi da bude zvanično priznato kao poslovna aktivnost, pa samim tim i oporezovano, prenose ruski mediji, pozivajući se na zvaničnike.

Prema informacijama lista Izvestia, zvaničnici i ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj i Ministarstva ekonomije, veruju da se ovo rudarstvo dobro uklapa u definiciju poslovne aktivnosti i da bi njegovo prihvatanje - kao takve - omogućilo vlastima da regulišu ovu sferu i prikupljaju odgovarajuće poreze.

O ovoj inicijativi se, navodno, razgovara sa predstavnicima poslovne zajednice, a konkretni projekti su već u toku, piše RT. Prema Alekseju Minaevu, zameniku direktora Odeljenja za razvoj digitalne ekonomije u Ministarstvu ekonomskog razvoja, priznanje industrije kripto rudarstva kao poslovne aktivnosti koristilo bi i državi i rudarima.

- Upravo je to oblast u kojoj država može dobiti svoje beneficije u vidu poreza, a ljudi legalizovati svoje prihode; veliki biznis takođe postaje sve zainteresovaniji za ovo - rekao je on u okviru "Blockchain Life 2021 forum".

Ideju podržava i Ministarstvo energetike, pri čemu predstavnici napominju da bi regulacija kripto rudarenja trebalo da zahteva da se priroda aktivnosti registruje u fazi priključenja na elektroenergetski sistem, jer je opterećenje mreže različito za potrošnju u domaćinstvu i za rudarstvo.

Ruska centralna banka, međutim, ne podržava tu inicijativu, pozivajući se na rizike prometa kriptovaluta u Rusiji. Ta država ne zabranjuje rudarenje, ali je regulisanje aktivnosti za sada prilično nejasno. Zakon o digitalnoj finansijskoj imovini (DFA), koji je stupio na snagu u januaru ove godine, ne pominje pojam "rudarstvo", već samo definiciju "izdavanja digitalne valute".

Zakon definiše kriptovalutu kao vlasništvo i omogućava građanima Rusije da obavljaju transakcije sa kripto žetonima, ali ne i da ih koriste kao sredstvo plaćanja. Takođe su obavezni da plaćaju poreze za kriptovalute. Rudari se, međutim, ne pominju, samim tim nemaju pravni status, a njihove delatnosti nisu licencirane niti oporezovane.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>