• 3
 ≫ 

Mask ne dobija platu: Ali kupuje stvari i plaća porez, baš kao i vi

 ≫ 

Izvršni direktor američkog diva ne može samo da proda akcije kad god poželi - kada to uradi, to je obično znak problema

  • 3
Elon Musk, Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Najbogatiji ljudi na svetu imaju nesagledivo bogatstvo. Ali, postoji ogromna razlika između bogatstva i prihoda.

Za neupućene: osnivač Tesle, Ilon Mask, kao i mnogi ultra-bogati šefovi, ne prima platu kao obični ljudi. Kada vidite naslove o njegovoj neto vrednosti koja prelazi 300 milijardi dolara, zabavno je zamisliti ga kako roni u trezoru zlatnih novčića.

Ipak, taj broj koji "bode oči" odnosi se, uglavnom, na Maskov vlasnički udeo u Tesli, kompaniji za električna vozila vrednoj bilion dolara. Ustvari, Mask retko propušta priliku da nas podseti kako ne prima platu ili bonus. "Imam samo akcije, tako da je jedini način da lično platim poreze da prodam akcije", tvitovao je tokom vikenda, a prenosi CNN.

Kako se dalje navodi, Mask i bogataši poput njega "žive na kredit", uzimaju značajne sume od banaka, koristeći svoje akcije ili drugu imovinu kao kolateral. U avgustu je otkriveno da je 88 miliona Maskovih akcija u Tesli založeno kao zalog "kako bi se osigurala određena lična zaduženja".

U to vreme, akcije su vredele 63 milijarde dolara. Akcentuje se da se ovi bankarski krediti ne oporezuju na način na koji bi bili redovni prihodi. Ako ste Ilon Mask, možete otići u banku i reći: "Treba mi 10 miliona dolara jer želim da napunim trezor novčićima i plivam u njemu ili da kupim helikopter", piše dalje CNN.

Banka će to odobriti sa osmehom i dati dobru ponudu, recimo 3% kamate. Ali, ako bi Mask dobio tih 10 miliona dolara prodajom Teslinih akcija, verovatno bi podlegao porezu na kapitalnu dobit, po stopi od oko 20%.

Osim toga, izvršni direktor američkog diva ne može samo da proda akcije kad god poželi - kada to uradi, to je obično znak problema, a to može izazvati paniku među investitorima. Sama Maskova sugestija o prodaji akcija pre neki dan - dovela je do pada cene Teslinih akcija za skoro 5%.

Ova postavka zaduživanja je delimično razlog zašto su Mask, kao i osnivač Amazona, Džef Bezos, inače dvojica najbogatijih na planeti - plaćali malo ili nimalo poreza na prihod poslednjih godina, prema istrazi "ProPublica".

Video: Počinje podcast sa Anom i Vesnom - Kako si na poslu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>