• 9
 ≫ 

Kontinental završio prvu fazu radova na drugoj fabrici: "Najveća i najvažnija fabrika u Srbiji"

 ≫ 

Ukupna vrednost investicija Kontinentala u obe fabrike iznosiće 140 miliona evra

  • 9
Aleksandar Vučić Continental Kontinental

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Nemački Kontinental biće strana kompanija sa najvećim doprinosom BDP-u Srbije - više od dva odsto, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da će te fabrike puno značiti za ekonomski razvoj Noviog Sada, Vojodine i cele zemlje.

- Ovo će biti najveća i najznačajnija fabrika u Srbiji i najveći izvoznik iz Srbije, kao i kompanija sa najvećim doprinosom BDP - u Srbije, i biće završena za manje od godinu dana - rekao je Vučić tokom obilaska nova fabrke sa predstavnicima Kontinentala.

Kazao je da će tu biti zaposleno najmanje između 600 i 700 ljudi, ali da je značajnije kolika vrednost će se tu stvarati i izlaziti iz te fabrike, pošto će električni automobili imati, na primer, displeje koji se tu prave.

- Novi Sad će da ima ogromne koristi, mnogo više novca u budžetu, jer ako dođu do vrednosti od milijardu evra, to je dva odsto BDP, a ako dostignu dve milijarde, što ja i očekujem, onda i duplo veći doprinos sprskom BDP-u. Ovo je fantastično mesto, kao i budućnosti za Srbiju - istakao je Vučić.

Dodao je da će tu raditi dosta naših inženjera koji će imati visoke plate.

Kompanija Kontinental automotiv Srbija danas je u Kaću priredila svečanost povodom završetka prve faze radova na izgradnji njene druge fabrike, kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je po dolasku u fabriku održao sastanak sa predstavnicima Kontinentala. Radovi na drugoj fabrici počeli su u junu ove godine, a planirano je da objekat bude završen do septembrta 2022. godine.

Zgrada nove fabrike imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Kontonnentalovih fabrika u svetu.

Ova kompanija je u martu ove godine otvorila prvi proizvodni pogon u Industrijskoj zoni Novi Sad Sever 4 u kojoj je već počela proizvodnja napredniih i složenih elektronskih sistema za automobilsku industiju.

Ukupna vrednost investicija Kontinentala u obe fabrike iznosiće 140 miliona evra.

Oba pogona će zaposliti najmanje 500 radnika, a u prvoj fabrici otvorenoj početkom godine sada radi 150 zaposlenih.

Kontinental automotiv Srbija posluje u Novom Sadu duže od tri godine kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar u kome redi oko 700 inženjera, među kojima je veliki broj svršenih studenata Univerziteta u Novom Sadu. U ovom centru se razvijaju rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za Kontinetalovu diviziju Vehicle networking and information.

U međuvremenu su predstavnici Kontinetala potvrdili da planiraju da njihova sledeća fabrika bude u Nišu. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    11. novembar 2021 | 10:44

    E sad država da kontroliše zarade radnika u tim stranim fabrikama, a ne da izrabljuju naš barid da mu radi za sitne pare.

  • miki89ljig

    10. novembar 2021 | 23:37

    Nadamo se da ce biti jos ovakvih investicija sirom Srbije.

  • cevap89

    10. novembar 2021 | 23:36

    Jedna od najbitnijih investicija u Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>