• 1

Evropski sud kaže da je Gugl kriv: Mora da plati milijarde evra zbog monopola

Gugl može da uloži žalbu na najnoviju presudu Evropskom sudu pravde, najvišem sudu bloka

  • 1
Google kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

"Evropska komisija je bila u pravu što je kaznila Gugl sa 2,4 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskog prava", presudio je u sredu višem sudu EU, odbacivši žalbu američkog tehnološkog giganta.

Gugl se obratio Opštem sudu EU nakon što je Evropska komisija 2017. presudila da kompanija istiskuje šoping usluge rivala na svom pretraživaču i naložila mu ogromnu kaznu. U sredu je sud sa sedištem u Luksemburgu podržao odluku izvršnog tela EU.

"Favorizirajući sopstvenu uslugu poređenja kupovine na svojim stranicama sa opštim rezultatima kroz povoljniji prikaz i pozicioniranje, dok je odbacivao rezultate od konkurentskih servisa za poređenje na tim stranicama pomoću algoritama za rangiranje, Gugl je odstupio od konkurencije po meritumu", navodi se u saopštenju, prenosi RT.

Gugl može da uloži žalbu na najnoviju presudu Evropskom sudu pravde, najvišem sudu bloka. Kazna od 2,4 milijarde evra primenjena je na Gugl nakon istrage koju je pokrenula Evropska komisija 2010. godine, nakon pritužbi nekih evropskih i američkih konkurenata.

Uprkos tome što se žalio na novčanu kaznu i nazvao je "pogrešnom u pogledu zakona, činjenica i ekonomije", Gugl je ispoštovao nalog Evropske komisije da promeni način rada svoje usluge kupovine. To je bila prva od tri antimonopolske kazne, koje zajedno iznose 8 milijardi evra, izrečene američkom tehnološkom gigantu u EU poslednjih godina.

Unija je nedavno intenzivirala svoje napore da stavi Gugl i druge američke tehnološke kompanije - Epl, Fejsbuk, Amazon i Majkrosoft - pod kontrolu, optužujući ih za izbegavanje poreza, nelojalnu konkurenciju i podrivanje demokratije, dozvoljavajući širenje dezinformacija.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. novembar 2021 | 15:06

    "i podrivanje demokratije" - АХ, касно схватили... Да се кладимо ко ће добити спор?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>