• 1

Kineski div, ipak, bankrotirao: Da li je to konačni slom globalnog finansijskog sistema?

"China Evergrande Group" je drugi najveći investitor u oblasti nekretnina u Kini

  • 1
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Ogroman obim duga "Evergrande"-a od 300 milijardi dolara i problemi kompanije sa otplatom duga - izazvali su strahove da bi njen potencijalni kolaps mogao izazvati oluju na globalnom tržištu.

I mada je delovalo da će kineski div iz oblasti nekretnina uspeti da se izvuče iz problema i podmiri silna dugovanja, to mu na kraju nije pošlo za rukom.

Kako se izveštava, DMSA (Deutsche MarktScreening Agentur) i zvanično priprema stečajni postupak nad "Evergrande Group", jer je korporacija danas ponovo zakasnila s plaćanjem kamata međunarodnim investitorima.

DMSA sama za sebe ulaže u ove obveznice i nije primila nikakve isplate kamata do današnjeg roka, inače kraja grejs perioda. Takođe poziva i ostale investitore obveznica da joj se pridruže

"China Evergrande Group", drugi najveći investitor u oblasti nekretnina u Kini, u septembru je kasnio sa otplatom kamata na dve obveznice, a grejs period od 30 dana završio je u oktobru. Međutim, malo pre isteka grejs perioda u javnost je dospela informacija da bi gigant navodno mogao da se izvuče iz kolapsa.

Međunarodni mediji su, ipak, uzeli glasine "zdravo za gotovo". Samo je nemačka agencija za skrining tržišta, DMSA, već tada priznala neizvršenje obaveza i dokazala je u studiji da bi bankrot "Evergrande"-a, najzaduženije svetske korporacije, mogao na kraju dovesti do konačnog sloma globalnog finansijskog sistema.

Da bi mogao da pokrene stečaj nad kompanijom kao poverilac, DMSA je sama investirala u "Evergrande" obveznice, čiji je grejs period istekao danas, 10.11.2021. godine. Ukupno, "Evergrande" bi morao da plati 148,13 miliona dolara kamate na tri obveznice, najkasnije danas. Ali, iz DMSA navode da "do sada nisu primili nikakvu kamatu na svoje obveznice".

Dodaje se i ovo: "S obzirom na to da se banke u Hongkongu danas zatvaraju, sigurno je da ove obveznice ostaju neisplaćene".

Video: Ulažemo u Svilajnac. U martu, aprilu, kreće izgradnja obilaznice: Otvorena Regent fabrika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan dr. Đurađ

    10. novembar 2021 | 16:10

    E moj "deda" kako si naivan. Iskoristila te max, dobila je 5 u 1, materijalno,dete, stan,položaj, protežiranje/student, lekar, posao,/ pa opet napredovanje na poslu, fakultetu i završnica - javno ponižavanje. 80 god nije malo, iskustva koliko hoćeš ali je tebi bilo važno samoreklamiranje, ego radi non-stop i evo dokle se stiglo. Želim ti mirnu starost ali poznavajući tvoju bivšu suprugu nisam baš siguran. Ne mogu da verujem da nisi mogao da prepoznaš zlo koje ti se spremalo sve ove godine, a ja kao bivši student i danas kao lekar mogu bolje da prepoznam poltrone od tebe. Žao mi je, bio si odličan predavač i profesor.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>