• 0

Stanje u Americi uzburkalo berze: Zlato je opet sigurna luka, cena skočila preko noći

Stope prinosa na američke referentne 10-godišnje državne hartije od vrednosti skočile su najviše u poslednjih sedam nedelja

  • 0
berza, posao, laptop

Foto: Freepik

Strah od inflatorne spirale pritisnuo je danas azijske akcije i vinuo dolar na skoro 16-mesečni maksimum, nakon izveštaja o najbržem tempu rasta potrošačkih cena u SAD od 1990. godine, što znatno povećava verovatnoću da Federalne rezerve (FED) ubrzaju pooštravanje monetarne politike.

Ipak, najveća tržišta kapitala u azijskom regionu, u kontinentalnoj Kini i Japanu, odolela su pritisku, jer je popustila zabrinutost zbog posrnulog građevinskog investitora, kompanije Evergrande, a i usled slabljenja jena koje odgovara japanskim izvoznicima. Inflatorna očekivanja su porasla, pri čemu je prosečna petogodišnja stopa dostigla rekordnih 3,113 posto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za 0,57 posto, izveštava Rojters. Međutim, kineski indeks najlikvidnijih akcija je ojačao za 1,28 odsto, predvođen rastom cena akcija kompanija iz sektora nekretnina.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da su neki investitori koji poseduju obveznice Evergrandea primili zakasnele isplate kupona, što je ublažilo zabrinutost u pogledu potencijalnog kraha kompanije koji bi destabilizovao tržišta. Japanski indeks Nikei je drugi najveći dobitnik, sa skokom vrednosti od 0,6 odsto, pošto je jen pao jutros prema američkoj valuti na 114,15 jena za dolar sa nivoa od 112,73 zabeleženog ranije ove nedelje.

Cene fjučersa na berzama signaliziraju depresivan početak trgovanja u Evropi, pri čemu je indeks fjučersa EuroStoks 50 oslabio za 0,33 posto, dok je londonski FTSE indeks fjučersa ostao nepromenjen. Fjučersi američkih akcija su blago porasli za 0,1 odsto, nakon jučerašnjeg pada indeksa S&P 500 za 0,82 procenta, što je bio njegov najgori rezultat u poslednjih više od mesec dana.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih konkurenata, među kojima su i jen i evro, popeo se na čak 95,002 poena prvi put od jula prošle godine. Međugodišnji rast potrošačkih cena u SAD iznosio je u oktobru 6,2 posto, prema jučerašnjem saopštenju Ministarstva rada, što je pojačalo očekivanja na tržištima da bi inflacija mogla da se zadrži na neželjeno visokom nivou i tokom 2022. Na tržištima novca se sada kalkuliše s prvim povećanjem FED-ove ključne kamate do jula iduće godine.

most, amerika

Foto: Freepik

Stope prinosa na američke referentne 10-godišnje državne hartije od vrednosti skočile su najviše u poslednjih sedam nedelja, na čak 1,592 procenta u sredu. Indeks volatilnosti CBOE, takozvani merač straha na Vol Stritu, dostigao je najviši nivo u skoro mesec dana. Investitori su zaštitu od inflacije potražili u zlatu, koje je tokom noći skočilo na petomesečni maksimum od 1.868,20 dolara, nakon čega je cena jutros popustila na oko 1.850 dolara.

Na kripto tržištima, bitkoin je zabeležio u sredu novi rekord od 69.000 dolara, ali je, prema trenutno dostupnim podacima sa platforme ConiMarketCap, jutros u padu za 2,27 posto i trguje se na nivou od 65.141,13 dolara. Na energetskim tržištima, cene nafte su se stabilizovale danas nakon oštrog pada u sredu sa višegodišnjih maksimuma, izazvanog izjavom predsednika SAD Džoa Bajdena, da njegova administracija traži načine da smanji cene energije.

Američka WTI nafta se oporavila za 21 cent na 81,55 dolara po barelu, ali je daleko od najvišeg nivoa od 84,97 dolara na kojem je bila noćas pre Bajedonove izjave, i daleko od prošlomesečnog sedmogodišnjeg maksimuma. Fjučersi nafte Brent su porasli za 18 centi na 82,82 dolara za barel, nakon pada sa nivoa od 85,50 dolara u sredu, i znatno su ispod trogodišnjeg maksimuma od 86,70 dolara, zabeleženog u oktobru.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>