• 0

Evropska komisija poboljšala prognozu za rast srpske privrede

Za 2023. godinu, Brisel projektuje dalje smanjenje javnog duga Srbije

  • 0
novac, finansije Foto: Pixabay

Evropska komisija je u okviru svoje Jesenje ekonomske prognoze za 2021. godinu predvidela rast BDP u Srbiji od 6,7 odsto za 2021. godinu. U pitanju je značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu Komsije, koja je za Srbiju predviđala rast od 5,3 odsto BDP u ovoj godini.

Aktuelnom prognozom, Srbija za 2021. godinu ima bolje projekcije rasta BDP u odnosu na EU i Evrozonu, za koje je predviđen rast od 5 procenata. Komisija za 2022. predviđa privredni rast Srbije od 4,3 odsto BDP, što je na istom nivou kao i predviđeni rast privreda EU i Evrozone, ali i poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu koja je za Srbiju projektovala rast od 4 odsto BDP u 2022 godini. Za 2023, EK projektuje rast Srbije od 4,3 odsto BDP, u odnosu na 2,5 odsto u EU.

Prema proceni EK, javni dug Srbije će u 2021. godini iznositi 58,1 odsto BDP, dok se za 2022. godinu projektuje vrednost od 56,3 odsto BDP, što su vrednosti ispod kriterijuma Mastrihta. Za 2023. godinu Brisel projektuje dalje smanjenje javnog duga Srbije na 54,1 odsto BDP. EK predviđa da će stopa nezaposlenosti u 2021. godini u Srbiji iznositi 10,7 odsto, dok se za 2022. godinu očekuje dalji pad i vrednost od 10 odsto.

Za 2023. godinu projektuje se stopa nezaposlenosti od 9,2 procenta. Ministar finansija, Siniša Mali, ukazao je danas da Jesenja ekonomska prognoza Evropske Komisije predstavlja "značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu".

"To je još jedna promena prognoze privrednog rasta naviše, koja stiže od relevatnih međunarodnih institucija i potvrda našeg uspeha. Uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost u vreme krize, i to pre svega zahvaljući obimnom paketu podrške privredi i građanima od čak 8 milijardi evra. Mi verujemo da ćemo rasti i više od 7 odsto, a za sledeću godinu prognoziramo rast od 4,5 odsto", istakao je Mali na Instagramu.

On je podsetio da je Međunarodni monetarni fond ovog oktobra takođe revidirao svoju procenu rasta. MMF je u junu povećao prognozu rasta sa 5 na 6 odsto, a zatim u oktobru ove godine - na 6,5 procenata. Slične procene je dala i Svetska banka, koja je u svom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za jedan odsto povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu i to na šest procenata. "Svetska banka je u januaru predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, što znači da je svoju projekciju povećala za 2,9%".

Video: Ulažemo u Svilajnac. U martu, aprilu, kreće izgradnja obilaznice: Otvorena Regent fabrika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>