• 0

Hoće li Džerom Pauel ostati predsednik FED-a? Bajden se nećka

Bez obzira na izbor kandidata za šefa centralne banke, američki predsednik će biti u prilici da oblikuje ostatak sedmočlanog borda direktora

  • 0
Jerom Powell, FED

Džerom Pauel / Foto: ALEX WONG/Getty images/Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden još uvek vaga da li da poveri drugi mandat Džeromu Pauelu, na funkciji predsednika Federalnih rezervi (FED, ili da na tu poziciju imenuje guvernerku u centralnoj banci, Lealu Brejnard, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik u američkoj administraciji.

- Postoje pritisci sa obe strane u vezi sa finalistima za tu poziciju - rekao je neimenovani zvaničnik britanskoj agenciji. Bajden se sastao sa oba kandidata prošle nedelje, a odluka se očekuje u narednim nedeljama.

Pauel (68), koga je bivši predsednik SAD, Donald Tramp, postavio na čelo FED-a i čiji četvorogodišnji mandat ističe početkom februara - smatra se favoritom. On ima podršku umerenih demokrata i republikanaca, kao i iskustvo u sprečavanju finansijske krize i u pružanju pomoći da se postigne neočekivano brz i snažan oporavak od recesije, izazvane pandemijom.

Pauel je, međutim, istovremeno na meti kritika zbog inflacije koja je dostigla 31-godišnji maksimum usled uskih grla u snabdevanju i u situaciji kada su milioni Amerikanaca bez posla, kao i zbog jednog trgovinskog skandala tokom svog mandata, koji je rezultirao ostavkama dva predsednika filajala FED-a i revidiranjem etičkog kodeksa centralne banke, navodi Rojters.

Demokratska senatorka Elizabet Voren protivi se njegovoj nominaciji, pri čemu se naprednjaci u Demokratskoj stranci zalažu za izbor Brejnardove (59), koju je bivši predsednik Barak Obama, demokrata, imenovao u bord direktora FED-a 2014. godine, nakon njenog službovanja u njegovoj administraciji.

Smatra se da Brejnardova zastupa labaviju monetarnu politiku i zaoštravanje bankarske regulative. Neizvesno je koliku podršku bi njena nominacija dobila od republikanaca. Na internet kladionici PredictIt.org, Pauel je i dalje favorit sa oko 68 posto glasova, u odnosu na šanse Brejnardove koja na kladionici ima 31 odsto.

Bez obzira na izbor kandidata za šefa FED-a, Bajden će biti u prilici da oblikuje ostatak sedmočlanog borda direktora, imajući u vidu da je jedno mesto trenutno upražnjeno, s obzirom na to da guverner Rendal Kvorls, donedavni potpredsednik FED-a za nadzor, planira da podnese ostavku krajem godine, i s obzirom na to da mandat potpredsednika Ričarda Klaride ističe u januaru.

Ukoliko Bajden ne imenuje Brejnardovu za predsednicu FED-a, mogao bi da je postavi na funkciju za koju je bio zadužen Kvorls, a koju bi ona mogla da iskoristi da pooštri propise za Volstrit i da potencijalno zauzme aktivniju ulogu po pitanju klimatskih promena, što su važni prioriteti za naprednjake, zaključuje Rojters.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>