• 0
 ≫ 

Čak 90% majstora iz našeg komšiluka diglo cene usluga: Samo jedna grupa odoleva tom "trendu"

 ≫ 

Kao razlog tome, većina navodi poskupljenje sirovina i materijala koji su im potrebni za rad

  • 0
Majstor veš mašina

Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno u Hrvatskoj je pokazalo da je devet od deset zanatlija povećalo cene svojih usluga, tačnije, gotovo 90 odsto majstora i zanatlija podiglo je cene u poslednjih godinu dana.

Portal Trebam.hr koji povezuje izvođače s onima koji traže njihove usluge - sproveo je istraživanje među izvođačima usluga za kuću, kako bi saznao koliko je poskupljenje materijala i energenata, kao i kašnjenja isporuka za vreme korone uticalo na cene, prenosi Poslovni dnevnik.

Istraživanje je trajalo od 27. oktobra do 3. novembra, a uključilo je nasumično odabrane zanatlije iz cele Hrvatske, i na njihov poziv se odazvalo 283 zanatlija i preduzetnika. Svaki peti zanatlija je povećao cene za 5 do 10 posto, svaki šesti za 10 do 15 posto, a njih 17,4 posto - podiglo je cene usluga za 15 do 20 procenata.

Četvrtina majstora je povisila cene za više od 20 posto, a 3% ovih stručnjaka - za čak više od 50 posto.

Kao razlog tome, većina navodi poskupljenje sirovina i materijala koji su im potrebni za rad. To je barem uticalo na 88 odsto njih. Više od trećine (36 posto) zanatlija i majstora navodi da su cene povisili zbog poskupljenja električne energije i energenata, a njih 29 posto zbog povećanja cena konkurencije.

Ono gde je rast cena najevidentniji jesu gradnja, adaptacija i ograda, zatim gotovo svi elektroinstalateri (94 posto), stolari (93 posto) i majstori za prozore (91 posto). Zanimljivo, najmanje su poskupele usluge majstora za klime - više od polovine je uvećalo cene tek za 5 do 10 odsto. Niko od njih nije podigao cene za više od 15%.

Dodaje se i da buduće povećanje cena planira tri četvrtine zanatlija. Naime, istraživanje je pokazalo da čak 75 posto majstora i zanatlija, u sledeća tri meseca, planira da podigne cele svojih usluga.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>