• 7
 ≫ 

Još jedna zemlja ograničava cene benzina i dizela: Pumpama koje naplate više preti zatvaranje

 ≫ 

Mera će biti na snazi tri meseca

  • 7
Pumpa, sipati točiti gorivo

Foto-ilustracija: Shutterstock

Mađarski vozači imaju razlog za radovanje jer je vlada danas objavila da će ograničiti cene benzina i dizela, zbog naglog poskupljenja motornih goriva.

Ministar u vladi, Gergelj Guljaš, rekao je novinarima da će u ponedeljak u celoj zemlji stupiti na snagu ograničenje cena na 480 forinti (1,50 dolara) po litru goriva, što je ispod prosečne cene u zemnlji od 506 forinti (1,59 dolara) za benzin i 512 forinti (1,61 dolara) za dizel, prenosi agencija AP.

Ograničenje će biti na snazi tri meseca, nakon čega će biti ponovo razmotreno, rekao je Guljaš. Dodao je da bi benzinske pumpe, koje gorivo budu naplaćivale više od utvrđene granice, mogle da budu zatvorene.

Odluka je doneta nakon skoka cena goriva na skoro rekordne nivoe u Evropi i Sjedinjenim Državama, a kojem su doprineli inflacija, snažno poskupljenje sirove nafte i rast tražnje, usled jačanja ekonomske aktivnosti nakon velikih opstrukcija izazvanih pandemijom kovid-19. Prosečne cene benzina i dizela u Mađarskoj su skočile za preko 50 odsto po litru, u odnosu na isti perod prošle godine.

Odluka o ograničavanju cena goriva dolazi u trenutku kada se Mađarska bori i sa drugim finansijskim teškoćama, koje bi mogle da utiču na birače kada izađu na glasanje na nacionalnim izborima zakazanim za april, navodi AP. Mađarska forinta je oslabila danas za 1,0 posto, spustivši se na istorijski minimum prema evru, a međugoišnja inflacija u zemlji je u oktobru dostigla 6,5 procenata.

Video: Koje banke će biti pobednice promena na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1.5 dolara

    11. novembar 2021 | 19:22

    Kod nas. Je prijatelji 1.52e odnoano 1.74$ tako da i mi trazimo da nasa drzava smanji akcoze i da nam gorivo bude 150 dinara kao vama u eu

  • Dejan

    12. novembar 2021 | 00:20

    Sta vise pricati o drzavi u kojoj je TNG postao luksuz i dostigao istorijski rekord od 100din po litru.. .Daleko od isplativog ekoloskog goriva. Prica se o zastiti zivotne sredine i vazduga, a to ce svakako resiti tako sto ce cene podici u nebesa pa se ljudi vise nece ni prevoziti. Sramota od drzave. Zao mi je sto zivim ovde i jos zalije sto ne mogu da se odselim nigde

  • DRagutin

    11. novembar 2021 | 16:56

    Država to može da uradi ako su iste te pumpe državne ali ako su privatne taj film neće gledati! Jednostavno jer ni jedan privatnik neće raditi sa minusom jer se državi tako hoće! Uskoro će biti naslov, veliki redovi na pumpama u Madjarskoj, Hrvatskoj itd! Ali sve to neće biti toliko strašno dok iste te pumpadžije ne krenu da mešaju gazolin sa benzinom radi uštede (gazolin je 50% jeftiniji) i dobitka njihovog! E onda će krajnju cenu platiti vozač!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>