• 2
 ≫ 

Deli ih 60 godina, a spaja ljubav prema ćilimu: Najstarija i najmlađa tkalja u Pazaru

 ≫ 

Devojčica ima devet godina, gledajući svoju nanu poželela je da se bavi tkanjem. Jedna druga nana, sa čak pola veka iskustva, želi da je upravo ona nasledi

  • 2
Novi Pazar, Tkačka kolonija Džana i Esmana / Foto: Telegraf/B. Petrović

Džana Nikšić ima devet godina. Od svoje bake Hajrije, nane, kako je ona zove, nasledila je ljubav prema tkanju. Videla ju je dok tka i pitala se kako bi bilo da i ona proba.

- Tačnije, ona je mene pitala da radim, a ja sam rekla može i počela - objašnjava za Telegraf.rs kako se predivo našlo u njenim rukama.

Uzela je razboj koji joj je nana kupila, isprva ga namenivši dvema starijim unukama. Nemaju vremena, rekle su joj. Ali najmlađa je poželela da radi ono što joj se u bakinim rukama činilo vrlo zanimljivo.

- Ja sam zadovoljna. Nadam se da će da nastavi - kazala nam je Hajrija Nikšić, dama u braon kompletu, kako je unuka predstavlja.

Rekla nam je da je lekcije za početnike bilo potrebno brzo naučiti. Prvu tkačku koloniju na kojoj su predstavile etno motive svoga kraja, očekivale su tek naredne godine.

- Rekla sam joj da mora to da savlada na brzinu - kazala nam je dodajući da je vez na kariranoj košuljici koju nosi devojčica, najmlađa na skupu, njenih ruku delo: - A sad ona želi da veze!

Novi Pazar, Tkačka kolonija Hajrija i Džana Nikšić / Foto: Telegraf/B. Petrović

Kraj Džane sedi i njena sestra Asija. Nisu rođene, ali su obe Nikšić. I njena baka Raza našla se u organizaciji lokalne manifestacije kojoj su prisustvovali ambasadori Finske, Blegije, Malezije i predstavnica Međunarodnog kluba stranaca u Beogradu.

- Ja sam naučila na prvoj koloniji na kojoj sam bila u Pirotu, na Staroj planini. Moja nana me je pozvala da da krenem u sa njom. Onda sam videla da je meni to mnogo zanimljivo. Inače nisam znala ništa o tome, a onda sam naučila i mnogo mi se svidelo - rekla nam je 16-godišnja Asija: - Mi vežbamo, a oni prave tradicionalni ćilim.

Novi Pazar, Tkačka kolonija Džana i Asija / Foto: Telegraf.rs/ B. Petrović

Pokazujući na gospođu pred sobom, Hajrija započinje priču o prvoj među tkaljama, sa čak 50 godina radnog iskustva. Reč je Esmani Kurtanović.

- Njoj ne treba šema, svaku šaru ima u glavi - kazala je.

Esmana već 41 godinu živi u Pazaru. Inače je iz sela Tuzinje u opštini Sjenica. Seća se kako je počela da tka još kao mala.

- Radim 50 godina, ako ne i više. Ja sam ovo počela da učim od sedme godine - rekla je u razgovoru za Telegraf.rs, kao tkalja sa najdužim stažom među okupljenima: - To je puno. Gajila sam decu i radila.

Novi Pazar, Tkačka kolonija Esmana Kurtanović / Foto: Telegraf/B. Petrović

Kaže da će u martu napuniti 69 godina, te da je u mladosti bila vrsna tkalja.

- Najbolje i najbrže sam tkala kada sam imala 20 godina - priznaje navodeći da je ćilime "tri sa četiri metra" pravila za mesec dana: - Ali ja sam peofesionalac.

Kaže da ne radi svaka tkalja istom brzinom, te da je ona zapravo vrlo brza.

- Neće ovo svako da radi, ovo je premalo plaćeno - ističe dodajući da stazica 60 sa 120 cm košta 50 evra.

Objašnjava i da joj za njeno pravljenje treba dva dana, ako požuri možda i dan i po. Tako bi se, kaže, mnogo umorila.

Sa druge strane ni troškovi rada nisu zanemarljivi.

Pređe kilo vune za stazicu. Sad je poskupela, sa pet na osam evra. To je skupo predivo. Ako dam deset za to, 40 dođe ova stazica - kaže navodeći koliko je moguće zaraditi.

Uprkos teškom radu, tek započeto tkanje pred sobom gleda znalački i sa osmehom.

- U Pirotu kažu kornjača, a mi kažemo čenar - pokazu je na šaru koja simbolizuje snagu.

Unutar kornjače je šara koja simbolizuje povezanost.

Prva tkačka kolonija u Novom Pazaru održana je u organizaciji Etno mreže, a uz podršku Naleda, ambasade SAD i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prva tkačka kolonija uopšte održana je u selu Stapar kod Sombora 2015. godine.

Video: Vešti Esmanini prsti izatkaju ćilim za mesec dana: Kaže da je Džana njena naslednica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    12. novembar 2021 | 15:45

    Divna prica

  • Raska

    12. novembar 2021 | 17:42

    Koga boli uvo za ovo. Promocija pazaraca sad kao da su oni nesto bitni. Nije sandzak nego Raska.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>