• 0

Niste mogli da se dočepate PlayStation 5 konzole? Tek sada sledi "pakao"

Proizvođači čipova upozoravaju na problem s nestašicom već mesecima, budući da je u više navrata dolazilo do pada proizvodnje i prekida u radu

  • 0
Caviar PlayStation 5 Foto: Caviar / Promo

Soni Grupa je smanjila izglede za proizvodnju PlayStation 5 (PS5) za ovu fiskalnu godinu, zbog blokada u domenu potrebnih komponenti i logistike, kažu izvori upoznati sa poslovanjem japanske multinacionalne korporacije.

Gigant, sa sedištem u Tokiju, prethodno je ciljao više od 16 miliona jedinica u godini koja se završava u martu, u nameri da tako ostvari svoj cilj prodaje za taj period i takođe da dobije prednost u proizvodnji sledeće godine.

Međutim, kompanija je sada smanjila taj broj na oko 15 miliona, što otežava njen cilj usmeren na 14,8 miliona prodaje PS5 do marta, rekli su izvori, tražeći da ne budu imenovani, jer informacije nisu javne. Ove podatke, inače, prenosi Blumberg.

Problemi sa logistikom i nestašicom delova, a pre svega čipova, postali su sve ozbiljniji za Soni, rekao je glavni finansijski direktor, Hiroki Totoki, investitorima na konferencijskom pozivu krajem prošlog meseca.

Prodaja konzola PS5 u kvartalu koji je završio krajem septembra bila je nešto slabija od očekivane, rekao je on 28. oktobra, nakon što je prethodno upozorio da bi "svako ponovno širenje kovida-19 moglo uticati na snabdevanje kompanije komponentama". PlayStation 5 je postala najtraženija Soni konzola, koja je dostigla 10 miliona prodatih jedinica ovog jula, ali je od tada zaostala za tempom prodaje svog prethodnika PlayStation 4.

PS5, objavljen pre godinu dana, bilo je teško pronaći maltene sve to vreme na tržištu, jer se japanska multinacionalka borila da obezbedi dovoljno komada širom sveta. Ali, neujednačeno uvođenje vakcina u zemljama u razvoju, u kojima dobavljači kompanije Soni imaju svoje proizvodne baze, učinilo je da zalihe čipova i ostalih delova bude neizvesne.

Proizvođači čipova upozoravaju na problem s nestašicom već mesecima, budući da je u više navrata dolazilo do pada proizvodnje i prekida u radu, a da je potražnja za poluprovodnicima ogromna: koriste se u raznim industrijama, od TV-a i video igara do auto-sektora.

Video: Limuzina u kojoj se vozi Putin od sada ide i na vodonik: Aurus ima gorivne ćelije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>