• 1

Rekli, pa porekli: Gigant će, ipak, zarađivati od vakcina i dok traje pandemija

Pošteđene će biti siromašnije zemlje, navode iz britansko-švedske multinacionalne kompanije

  • 1
Vakcinacija, vakcina

Foto: Tanjug/AP

AstraZeneka je počela da se udaljava od ideje da, na neprofitnoj osnovi, pruža zemljama vakcine protiv kovida-19, piše BBC.

Ovaj gigant je, naime, potpisao niz profitnih ugovora za sledeću godinu i "očekuje da će ostvariti skroman prihod od vakcine", navodi se u saopštenju kompanije koja je ranije rekla da će početi da zarađuje od vakcine protiv korone - tek kada pandemija prođe.

Izvršni direktor AstraZeneke, Paskal Soriot, rekao je da "bolest postaje endemska". Ipak, napominje se da će Zeneka nastaviti da isporučuje vakcine siromašnijim zemljama - na neprofitnoj osnovi.

- Odlučili smo da to obezbedimo bez profita, jer je naš glavni prioritet bio da zaštitimo globalno zdravlje - rekao je Soriot i dodao za BBC da se "apsolutno ne kaje" zbog neostvarivanja profita u odnosu na konkurente i uprkos tome što su morali da se nose sa političkom kritikom u raznim zemljama.

Kaže da je vakcina, koja je razvijena u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, spasila milion života širom sveta. "Apsolutno ne žalim," rekao je Soriot, i dodao: "Ponosni smo, kao kompanija, zbog uticaja koji smo imali - uštedeli smo milione hospitalizacija. Tim AstraZeneke nastavlja da radi sjajan posao".

- Počeli smo ovo da bismo pomogli, ali smo i rekli da ćemo preći na ostvarivanje profita od vakcine - naglasio je izvršni direktor britansko-švedske multinacionalne farmaceutske kompanije.

Kako BBC dalje prenosi, na osnovu relevantnih informacija, "postojaće višestruke cene za zemlje, kako bi se osiguralo da vakcina bude pristupačna". Do kraja godine, AstraZeneka očekuje da će isporučiti 250 miliona doza svoje vakcine za Covax program za zemlje u razvoju. Drugi proizvođači vakcina, uključujući Fajzer i Modernu, već ostvaruju profit od svojih vakcina.

Optimalna marža profita u industriji lekova je oko 20%, ali Soriot kaže da AstraZeneka, koja naplaćuje oko 5 dolara po dozi, ne bi ostvarila toliki profit.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>