• 0

Trend "cepanja" na više kompanija se nastavlja: Još jedan div doneo radikalnu odluku

Podsećamo, pre samo nekoliko dana sličnu objavu je imala kompanija Dženeral Elektrik (GE), koja se deli na tri preduzeća

  • 0
Johnson & Johnson Foto: Shutterstock

Američki konglomerat "Džonson i Džonson" (Johnson & Johnson, J&J) saopštio je danas da planira da se podeli na dve kompanije, pri čemu će svoj sektor namenjen opštoj zdravstevnoj potrošnji građana, kao što je prodaja flastera i pudera za bebe, odvojiti od svoje velike farmaceutske jedinice.

Kompanija namerava da završi planirano razdvajanje u roku od 18 do 24 meseca, prenosi Rojters. Akcije "Džonson i Džonson" su na ovu vest reagovale skokom od 4,0 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze.

Agencija AP prenosi da će preduzeće koje prodaje lekove na recept i medicinske uređaje zadržati ime "Džonson i Džonson".

"Nakon sveobuhvatne analize, upravni odbor i menadžerski tim smatraju da je planirano razdvajanje poslovanja najbolji način za jačanje naših napora u pružanju usluga pacijentima, potrošačima i zdravstvenim radnicima, za otvaranje novih mogućnosi našem globalnom timu, za rast profitabilnosti i, što je najvažnije, za poboljšanje zdravstvene zaštite ljudi širom sveta", naveo je izvršni direktor, Aleks Gorski, u saopštenju.

Rojters ističe da se ovim potezom konglomerat pridružio trendu drugih multinacionalnih kompanija koje su odlučile da "cepanjem" na više preduzeća, sa specijalizovanom delatnošću, pojednostave svoju strukturu.

Podsećamo, nedavno je o tome izvestio "Dženeral Elektrik", koji se deli na tri firme kako bi smanjio dug, a britanska agencija napominje da je ranije danas i japanska korporacija "Tošiba" najavila planove o cepanju na tri kompanije.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>