• 18

Zbog nove mere vlade, trgovci očajni: Nevakcinisani ne smeju u "brdo" radnji, a Božić samo što nije

Predstavnik trgovaca Rajner Trefelik ističe da će tom merom oko 35 odsto potencijalnih mušterija biti sprečeno da kupuje

  • 18
Fajzer vakcina za decu Foto: Tanjug/AP

Udruženje trgovaca Austrije tvrdi da će restriktivne mere za nevakcinisane uticati na to da se u trgovini obrt nedeljno smanji za 350 miliona evra.

Nevakcinisani, odlukom vlade, mogu sada da pristupe samo prodavnicama namirnica i drogerijama, a u predbožićnom periodu to je značajan udarac na privredu. S tim u vezi, Privredna komora Austrije traži od vlasti produženje mera pomoći i olakšice.

- Sada su potrebni produženje ekonomskih mera pomoći za posebno pogođene privredne grane i brza realizacija već dugo zahtevanih pozitivnih podsticaja za vakcinaciju - kazao je predsednik Komore, Harald Marer.

Predstavnik trgovaca Rajner Trefelik ističe da će tom merom oko 35 odsto potencijalnih mušterija biti sprečeno da kupuje, a posebno su preduzeća koja zavise od manifestacija - prošle godine imala ogroman pad obrti do čak 50 odsto.

Slično je, kaže, i sa trgovcima u centru grada, turističkim centrima i s prodavcima na pijacama. Trgovci strahuju da bi predbožićna kupovina mogla potpuno propasti, pošto se bliži period kada Austrijanci kupuju poklone, a to jedna trećina stanovnika neće moći, izuzev onlajn.

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>