• 15

I u Srbiji privatne firme nagrađuju vakcinisane: Za sve tri doze daju i do 150 evra

Kompanije, kako kod nas, tako i svetu, ne nude samo novac za radnike koji prime vakcinu protiv kovida, već i bonuse, vaučere, hranu...

  • 15
Vakcinacija novac pare plata vakcina

Foto: Shutterstock, Freepik

Otkako je krenula vakcinacija protiv kovida-19, čini se da je od tog momenta - na globalnom planu - stvorena najveća društvena podela u poslednjih nekoliko decenija. Ako ne najveća, onda zasigurno jedna od njih.

Ne prestaje da se stvara jaz, kako među građanima, tako i među profesionalcima - lekarima, a firme pronalaze svoje načine da motivišu radnike da se vakcinišu. Ima i onih koji su neutralnog stava, ili nisu za vakcinaciju, mada deluje da su takvi u manjini, barem sudeći po inicijativama o kojima slušamo svaki dan.

Nedavno smo pisali o tome smeju li ugostitelji da traže vakcinu radnicima zbog kovid propusnica i mogu li nevakcinisani da dobiju otkaz, a ranije smo se doticali i toga kako sve kompanije pristupaju radnicima, u pogledu vakcinacije: naknade za vakcinisane, "kazne" za nevakcinisane, ukidanje plaćenog bolovanja, bonusi, vaučeri.

Austrija je takođe, mimo SAD, u poslednje vreme donela strože mere kada je reč o vakcinaciji, pri čemu nevakcinisani neće moći da idu u veliki broj prodavnica, a takođe nema ni para za nezaposlene, bez 3G dokumenta.

Svojevremeno smo pisali o firmi iz Šapca koja je bila optužena za diskriminaciju zbog vakcinacije radnika, tačnije zato što su bili doneli odluku da uskrate tzv. uskršnju nagradu radnicima koji su bliži redu antivaksera. 

To se dešavalo negde u aprilu ove godine, kada je vakcinacija tek krenula da se zahuktava, pa je i sama tema bila "sveža". Onda su usledile brojne domaće i svetske vesti vezane za to kako se kompanije bore s krizom, ali i zaposlenima koji neće da prime vakcinu.

Na primer, taj poduhvat je naročito važan avio-kompanijama koje se trude da što pre povrate poverenje putnika, ali i profit, a to - kako kažu - mogu učiniti samo ako stvore sigurno i zaštićeno okruženje.

Takođe, Virpul je zaposlenima već nudio manji podsticaj za vakcine, ali ga je početkom septembra povećao na 1.000 dolara. Među kompanijama koje su u SAD uvele rigoroznija pravila, vezana za to ko sme da uđe u glavne prostorije, a ko ne, jesu i Equinox, SoulCycle, Morgan Stanley, Broadway i Union Square Hospitality Group.

Vakcina

Foto: Profimedia

Na spisku "nagrada" kompanija nije samo novac, već i kuponi, sokovi, jogurt, krofne, a podsećamo da je i kod nas - na državnom nivou  - uveden novčani podsticaj od 3.000 dinara, samo za vakcinisane građane.

I same privatne firme u Srbiji se odlučuju na slične poteze: poznati trgovinski lanac, u domenu kozmetike, higijene i farmaceutike, rešio je da uvede podsticaj da vakcinisane radnike: dobijaju 50 po dozi; dakle, ko je primio sve tri doze (dve doze + buster) - ima pravo na 150 evra od svog poslodavca.

Jednu od najhrabrijih odluka u korporativnom svetu donela je kompanija Tajson fuds, koja je odlučila da će svih njenih 120.000 radnika morati da se vakcinišu protiv korone - ili će ostati bez posla.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    15. novembar 2021 | 13:19

    150000€ i može vakcinacija, ako umrem od nje da porodicu obezbedim...

  • LOSMI73

    15. novembar 2021 | 13:19

    Moj poslodavac bi se pre roknuo nego da da 150 evrica. Radi dok necrknes i aj cao...

  • Trg

    15. novembar 2021 | 13:16

    Ako mi od toga zavisi život,zapamtite,NIKAD VAKCINU NECU PRIHVATITI....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>