• 0

Da li je Evropa spremna za skijaše: Kako rade objekti i traže li kovid potvrde?

Ograničenja će biti različita među zemljama i regionima i obuhvataće nošenje maski u određenim okruženjima, mere fizičkog distanciranja i, što je najvažnije, pristup zatvorenim prostorima kao što su barovi i restorani, ski staze

  • 0
Kirčberg, Austrija, skijanje, Tirol

Foto: Pixabay/geopolychron

Uveliko se govori o ski sezoni, budući da strastveni skijaši, ali i ljubitelji planine i drugih zimskih sportova, vole da se pripreme na vreme. Kreće planiranje, odabir mesta, rezervisanje smeštaja, ali je glavno pitanje kako će biti u Evropi, na top lokacijama, ove 2021/22. godine?

Nekima nedostaje uzbuđenje, adrenalin, nekima fali hladan, čist i "oštar" vazduh, a uglavnom svima avantura na snegu, druženje u kafićima, ispijanje toplih napitaka. Hoće li sve to biti moguće? Zimski praznici u Evropi su, uglavnom, "na čekanju" već maltene dve godine zbog pandemije.

Ipak, postoje naznake da će ove sezone mere biti blaže, te je rizortima i hotelima dato zeleno svetlo za otvaranje. A kako piše CNN, planine zovu ljude sada - kao nikada pre. Suosnivač i direktor jednog luksuznog kompleksa iz Francuske i Austrije, kaže da su gosti veoma uporni da ove godine skijaju i odmaraju na planini, i to je evidentno na osnovu poziva koje dobijaju.

Rezervacije, dakle, samo "pljušte", a Ričard Lamb navodi da je "susret sa skijama prvi put u dve godine za većinu emotivan trenutak".

Izbijanje kovida-19 u Evropi, u februaru 2020, prekinulo je zimsku sezonu, i to najpre na skijalištima koja se smatraju žarištima virusa, jer su se ljudi iz celog sveta u jednom momentu mešali u zatvorenim prostorima kao što su ski staze, barovi, restorani i brvnare. Nakon početnih zatvaranja, mnoga odmarališta su se nadala da će se ponovo otvoriti pre prošlog Božića.

Ipak, trajanje pandemije dovelo je do toga da vlade u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj odlože, a zatim i prekinu sezonu. Skijališta u Švajcarskoj, Španiji, Švedskoj, Sloveniji i Bugarskoj su nastavila da rade, iako su blokade vezane za putovanja ograničila pristup većini gostiji. Sada, međutim, sa masovnijom vakcinacijom, mnoge granice se otvaraju u određenom kapacitetu i deluje da će se skijaška sezona sprovoditi širom našeg kontinenta.

Ograničenja će biti različita među zemljama i regionima i obuhvataće nošenje maski u određenim okruženjima, mere fizičkog distanciranja i, što je najvažnije, pristup zatvorenim prostorima kao što su barovi i restorani, ski staze; takođe, uključuju dokaz o sledećem: vakcinaciji (dvostruka doza), nedavnom negativnom testu ili preležanom virusu.

Britanski sertifikati o vakcinaciji biće prihvaćeni u više od 40 zemalja obuhvaćenih ovom šemom, uključujući zemlje članice i druge zemlje koje nisu članice EU, kao što su Švajcarska i Norveška. Pravila za putnike iz SAD u Evropu se menjaju, a staze već rade u nekim odmaralištima na velikim nadmorskim visinama u Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Finskoj, Švedskoj.

Zima, sneg, skijanje, skijalište, odmor, planina

Foto: Tanjug/AP

Iako su delovi Austrije od prošle nedelje bili spremni da pokrenu nove blokade za nevakcinisane, austrijske staze su planirale da rade punim kapacitetom za one koji su u stanju da prikažu svoje "3G" sertifikate - ili kovid pasoš - kada kupuju karte, a posetioci moraju da nose FFP2 maske za lice u gondolama, žičarama i prodavnicama.

Hoteli, restorani i određeni barovi takođe će zahtevati "3G" ulaznicu, dok će noćni barovi i klubovi zahtevati stroži dokaz o vakcinaciji ili nedavni negativan test. Na primer, u Francuskoj "pass sanitaire" potvrda neće biti potrebna za kupovinu karata za stazu, ali je obavezna za zatvorene barove i restorane, dok će italijanska "zelena propusnica" biti potrebna u maltene svim prilikama, i za sve starije od 12 godina. U toj zemlji, otvorene staze će raditi punim kapacitetom, a zatvorene - samo u 80% situacija.

U Švajcarskoj trenutno ne postoji pravilo kovid propusnice na ski stazama, ali zakon o sertifikaciji za zatvorene prostore važi za starije od 16 godina. Ključ uspešnog zimskog odmora biće u tome da budete u toku sa najnovijim zahtevima na odabranim destinacijama. Kako CNN dalje piše, "pravila su jednostavna: kada stignete do vrha, možete skinuti maske, maksimalno iskoristiti svež vazduh i uživati u pogledu koji oduzima dah".

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>