• 1

"Švajcarac" kao sigurna luka za ulagače: Evro pao na 18-mesečni minimum

Kristin Lagard je danas istakla kako uska grla u lancu snabdevanja i rastuće cene energije usporavaju rast evrozone

  • 1
Korona virus svet evropa zemlja

Foto: Pixabay.com

Evro je zabeležio danas najnižu vrednost prema švajcarskom franku od maja 2020, a dolar fluktuira oko 16-mesečnog maksimuma, pošto su trgovci podigli opklade da će Federalne rezerve (FED) ubrzati povećanje kamata zbog najnovijih podataka o rastu američke inflacije.

Upravo je zbog tog rastućeg straha od inflacije i zabrinutosti zbog pandemije kovida-19, koja pritiska globalni ekonomski rast, švajcarski franak, kao sigrno utočište za ulaganja, dostigao preko noći najviši nivo u poslednjih godinu i po dana - od 1,0530 franaka prema evru, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske centralne banke, Kristin Lagard, izjavila je danas u obraćanju pred odborom Evropskog parlamenta za ekonomska pitanja da uska grla u lancu snabdevanja i rastuće cene energije usporavaju rast evrozone i da će se inflacija u tom bloku zadržati na visokom nivou - čak duže nego što se mislilo.

Lagard je dodala da će potrošačke cene u evrozoni ublažiti rast sledeće godine.

Član Upravnog odbora Nacionalne banke Švajcarske (SNB), Andrea Mehler, rekla je da skromna inflacija u njenoj zemlji, po godišnjoj stopi od oko 1,2 posto, ograničava rast franka. Ona je ponovila da će SNB ostati posvećena intervencijama na deviznom tržištu, čiji je cilj da, u slučaju potrebe, ograniče efekte koje bi snažan franak imao na izvozno orijentisanu ekonomiju Švajcarske.

Dolar, još jedno sigurno utočište na valutnim berzama, trguje se neznatno ispod 16-mesečnog maksimuma koji je dostigao u petak, nakon što su podaci o oktobarskoj stopi inflacije u SAD od 6,2 procenta podstakli očekivanja na tržištima da će FED do jula iduće godine krenuti s prvim povećanjem referentne kamatne stope.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, skliznuo je za 0,1 procenat na 95,038 poena, dok trgovci išcekuju naznake o planovima FED-a vezanim za povećanje kamate. Investitori će danas pomno pratiti i eventualne izjave sa virtuelnog samita predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Ðinpinga.

Evro je ojačao prema valuti SAD za 0,1 posto na 1,1452 dolara, ali je i dalje blizu svog najnižeg nivoa u poslednjih 16 meseci, koji je registrovan u petak. Britanska funta je porasla za 0,2 procenta na 1,3436 dolara, na startu trgovačke nedelje u kojoj se očekuje mnoštvo statističkih podataka - o zaposlenosti, inflaciji i maloprodaji, a koji bi mogli da budu signal trgovcima u pogledu nedoumica da li će Banka Engleske podići kamatne stope u decembru. Funta je u petak dotakla dvododišnji minimum prema dolaru.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    15. novembar 2021 | 16:41

    Isto tako je bio siguran i pre par godina za podizanje stambenih kredita...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>