• 0

Razgovori dva ključna lidera podstakli akcije na svetskim berzama

Mada su neki investitori postali oprezni u pogledu kupovina na tržištima kapitala, koja kontinuirano beleže nove rekorde, mnogi analitičari smatraju da ima još prostora za pozitivan trend

  • 0
Džo Bajden i Si Ðinping Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

Globalne berze se kreću danas ka novim rekordnim nivoima, jer je virtuelni sastanak između predsednika SAD, Džoa Bajdena, i kineskog lidera Si Ðinpinga, koji je trajao više od tri sata - ulio optimizam trgovcima, dok se dolar drži na 16-mesečnom maksimumu uoči objave podataka o maloprodaji u SAD.

Pomno praćeni razgovor između lidera dve najveće svetske ekonomije, kako se čini, nije trenutno doneo vidljiv rezultat, ali se na njega gleda kao na zajednički napor da se poprave hladni bilaterali odnosi i izbegne direktna konfrontacija, prenosi Rojters. Panevropski indeks STOKS 600, nemački indeks najlikvidnijih akcija DAKS i francuski KAK 40 - dostigli su nove rekordne vrednosti, napredujući u rasponu između 0,4 i 0,5 odsto.

Ranije je najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, ojačao za 0,3 procenta i zabeležio najviši nivo od 27. oktobra. Fjučersi akcija na Volstritu su takođe porasli, a i svetski berzanski indeks MSCI oscilira nedaleko od prošlonedeljnog istorijskog nivoa. Mada su neki investitori postali oprezni u pogledu kupovina na tržištima kapitala, koja kontinuirano beleže nove rekorde, mnogi analitičari smatraju da ima još prostora za pozitivan trend.

- Mislimo da će tržišta i dalje biti podržana rastom korporativnih zarada u 2022. godini, ali sporijim tempom - napisao je glavni tržišni strateg, Žilijen Lafarg, iz Barlkiz banke, u prognozi o izgledima u idućoj godini.

Na valutnim berzama, dolarski indeks je ostao nepromenjen, blizu najviših nivoa koji nisu viđeni od jula 2020, dok se, nasuprot tome, evro trguje po najnižoj ceni u poslednjih 16 meseci od 1,1352 dolara.

Rast broja zaraženih kovidom-19 vrši pritisak na evro pošto su neke zemlje, poput Austrije i Holandije, uvele nove mere ograničenja kako bi suzbile širenje virusa. Drugi faktor koji ne ide na ruku valuti evrozone je stav predsednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard, koja je juče "potopila" tržišne opklade o pooštravanju monetarne politiku, rekavši da bi to sada moglo da uguši oporavak evrozone.

Trgovci iščekuju nove podatke o američkoj maloprodaji i industrijskoj proizvodnji za oktobar, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kako bi stekli jasniji uvid u stanje zdravlja najveće svetske privrede. Na robnim tržištima, nafta se oporavila nakon slabog početka nedelje, pri čemu je cena fjučersa Brenta porasla za 0,65 posto na 82,58 dolara po barelu.

Spot cena zlata se popela za 0,53 procenta na 1.872 dolara po unci, dostižući ponovo petomesečni maksimum.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>