• 0

Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse

UNICEF u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima, pokreće inovativni program "Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse"

  • 0
Unicef

Foto: Unicef

Srbija je ostvarila značajan napredak u privrednom rastu i ekonomskoj stabilnosti. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi stopa zaposlenosti (za stanovništvo 15+) u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 48,3 odsto, što je porast u odnosu na prethodni period. Ipak, kada se radi o mladima starosti 15-24 godine, njihov položaj na tržištu rada i dalje je nepovoljan, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, velikim delom i zbog manjka radnog iskustva mladih u odnosu na odrasla nezaposlena lica.

Program za cilj ima da obezbedi mladima više prilika za razvijanje veština i tako poveća njihove mogućnosti da pronađu odgovarajuće zaposlenje. Unapređenje položaja mladih na tržištu rada predviđeno je i strateškim dokumentima Vlade Republike Srbije, odnosno Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i pratećim Akcionim planom za period od 2021. do 2023. godine

- Kako bismo adekvatno adresirali nezaposlenost mladih, potrebno je kreirati mogućnosti za sticanje iskustva kroz radne prakse i adekvatnu podršku u procesu traženja posla. Uz veštine koje će sticati u skladu sa potrebama poslodavaca, mladi će biti pripremljeniji i konkurentniji na tržištu rada - istakla je prof. dr Sandra Grujičić, v.d. pomoćnica ministra za rad i zapošljavanje.

Prema podacima iz najnovije Ankete o radnoj snazi iz 2021, stopa nezaposlenosti mladih (između 15 i 24 godine) u Srbiji iznosila je 22,2 odsto. Mladi u Srbiji se suočavaju sa lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u EU, gde je 2021. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 16,2 odsto.

- Jedan od najvažnijih napora koje bilo koja država može da učini jeste da pomogne mladima da stiču veštine i znanja. U želji da podržimo napore institucija u Srbiji, radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da, u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija - izjavila je Stanislava Vučković, rukovoditeljka programa za mlade UNICEF-a u Srbiji.

Kroz namenski razvijenu onlajn platformu mladi će prvo proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora. Ova praksa će omogućiti mladima da steknu veštine i znanja koja su im neophodna za prilagođavanje potrebama tržišta rada.

- Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje, a sve u cilju da se podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada. Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu onlajn platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse. Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije, i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante - objasnio je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Najveći problem u vezi sa zapošljavanjem mladih predstavlja to što poslodavci zahtevaju radno iskustvo i praktične veštine koje su stekli radeći negde. To je za najveći broj mladih veoma teško - rekla je Jovana Vasić, članica Savetodavnog odbora programa.

Program Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse počeo je 1. novembra 2021. godine i trajaće do kraja 2022. godine. Plan je da se kroz obuku i plaćenu radnu praksu poveže najmanje 2000 mladih i 500 poslodavaca. Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu učešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh – program unapređenja zapošljivosti mladih www.biramuspeh.com.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>