• 0

Pomama za stambenim kreditima: Svaki 4. kupac iz našeg komšiluka daje pola plate za ratu

Veliku potražnju za nekretninama, kao i kod nas, prati stalni rast cena

  • 0
banka, stambeni krediti, Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

Hrvatski mediji ovih dana pišu da se građanima te zemlje, koji su od novembra 2020. do juna 2021. uzeli kredit za stan, rata kredita u proseku kreće između 41 i 44 posto njihovih dohodaka. To je, zapravo, pokazalo istraživanje HNB-a (Hrvatske narodne banke) o standardima odobravanja kredita.

Dakle, ako mu je mesečna neto plata oko 10.000 kuna (oko 1.330 evra), onda kupac stana, prosečno, za otplatu kredita izdvaja od 4.100 do 4.400 kuna ili između 545 i 585 evra. Ukupna vrednost stambenih kredita je oko 67 milijardi kuna, a u godinu dana je porasla nešto više od 10%, dodaje se.

Veliku potražnju za nekretninama, kao i kod nas, prati stalni rast cena koje su, prema zvaničnim podacima, za godinu dana skočile između šest i sedam posto. S takvim tempom poskupljenja, cena kvadrata stana mogla bi se udvostručiti u deset narednih godina.

Osim toga, centralnu banku Hrvatske muče potencijalni rizici i prelivanje krize na bankarski sektor. Nedavno je guverner HNB-a upozorio da cene stambenih jedinica rastu snažnije od dohodaka, ali ne i troškova gradnje. Sve to povećava rizike njihove korekcije u budućim periodima, navode tamošnji mediji.

Većina novih stambenih kredita (28 posto otplate) isplaćena je uz postotke duga i dohotka koji se kreću između 30 i 40 posto. Kod 26 posto dužnika, taj procenat je između 40 i 50 posto. Međutim, kod čak 23 posto novoisplaćenih stambenih kredita - mesečna rata je veća od polovine mesečnog dohotka, dodaje se.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>