• 0

E-trgovac da plati pola miliona dolara, jer nije informisao zaposlene o broju zaraženih kovidom

Ovo je, inače, prva primena državnog pravila "pravo da se zna", koje zahteva od poslodavaca da obaveštava osoblje o ovim pitanjima

  • 0
Amazon, kompanija Foto: Shutterstock

Najpoznatiji e-trgovac, Amazon, moraće da plati pola miliona dolara jer "nije delio informacije o kovidu", tačnije zbog tvrdnji da "nije adekvatno obavestio svoje magacionere o slučajevima zaraze na radnom mestu".

Kalifornijski državni tužilac rekao je da su radnici ostali "prestrašeni i nemoćni". Gigant za isporuku robe platiće 500.000 dolara, ali uprkos tome - nije priznao da je pogrešio, piše BBC. Amazon je rekao da zakon ne zahteva da se dele podaci o ukupnom broju slučajeva sa osobljem, ali da je sada to počeo da radi.

Ovo je, inače, prva primena državnog pravila "pravo da se zna" (eng. right to know) koje zahteva od poslodavaca da obaveštava osoblje. Zakonodavstvo nalaže da firme odmah obaveste radnike o potencijalnoj izloženosti kovidu na radnom mestu, da ih obavesti o zaštiti, beneficijama, planovima za dezinfekciju i bezbednosti u vezi sa pandemijom.

Takođe, moraju da prijave slučajeve zaraze lokalnim zdravstvenim agencijama.

Portparolka Amazona, Barbara Grejt, rekla je da "kompanija nije prekršila zakon i da je uvek obaveštavala radnike o bilo kakvoj izloženosti slučajevima virusa i vršila praćenje kontakata". Dalje navodi: "Zakon Kalifornije ne precizira da moramo da navedemo brojeve u tim obaveštenjima upućenim radnicima".

Međutim, Amazon sada pruža te informacije u roku od 24 sata na svojim lokacijama u Kaliforniji. Kazna, inače, dolazi u "nezgodno vreme", dok se e-trgovac priprema za prazničnu sezonu.

Američka maloprodajna potrošnja, uključujući onlajn, već sada je veća nego u ovo doba prošle godine, uprkos problemima u lancu snabdevanja i rastućoj inflaciji. Međutim, očekuje se da će i slučajevi zaraze kovidom porasti, jer se druženje sada po hladnijem vremenu - svodi na zatvorene prostore, i kako se porodice budu okupljale za Dan zahvalnosti.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>