• 0

Nekada im je period oko Božića bio bajkovit, a sada je agonija: Prodavci u debelom minusu

Zbog novih mera koje se odnose ne nevakcinisane građane, u Austriji vlada haos ovih dana

  • 0
Austrija Beč korona virus kovid covid

Foto: D.K.

Austrijski trgovci trenutno imaju za trećinu manje kupacaRazlog? Aktuelne mere koje se odnose na nevakcinisane, a kako se navodi, zbog kontrola ni vakcinisani i izlečeni ne idu mnogo u šoping.

Na to se požalio direktor Udruženja trgovaca, Rajner Vil, i ukazao da će gubitak obrta biti ogroman, a Udruženje računa na minus od oko 350 miliona evra nedeljno. Vil podseća da je sada vreme za kupovinu božićnih poklona, zbog čega stotine hiljada zaposlenih u trgovini strahuje za svoj božićni dodatak.

- Posebno sada, kada se odvija najvažnije božićno poslovanje, mnogim trgovcima opada obrt i frekvencija kupaca - kaže Vil i dalje kritikuje policiju zbog kontrola, uz komentar "da onaj mali broj mušterija, koje još dolaze u radnje, biva izložen nesrazmernoj kontroli i kaznama, ako zaborave svoje "2G" dokumente u kolima ili kod kuće".

- Mušterija je sve manje, a troškovi osoblja, kirije i struje ostaju - podvukao je Vil. Dodatno, kako kaže, trgovci su suočeni sa haosom zbog "3G" pravila na radnom mestu. Direktor Udruženja trgovaca ističe da je, zbog nedovoljnog proširenja kapaciteta testiranja posebno u ruralnim regionima, došlo do nemogućnosti zaposlenih da dođu na posao.

- Usledilo je ono na šta smo upozoravali, a to je da brojni mali i veliki trgovci nisu mogli da otvore sve filijale, jer PCR testovi zaposlenih nisu stigli na vreme ili antigenski nisu mogli biti urađeni zbog nedostatka termina - kazao je on. Zbog svih ovih problema Vil je zatražio hitnu i ciljanu pomoć trgovcima, koja bi obuhvatila izostanak prihoda, ali sa nivoa pred krizu 2019. godine.

Video: Vešti Esmanini prsti izatkaju ćilim za mesec dana: Kaže da je Džana njena naslednica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>