• 0
 ≫ 

Posle kompleksne integracije, banka postala vodeći kreditor u Srbiji

 ≫ 

Mihajlović je precizirao da će jedno od ključnih strateških usmerenja biti "zelena tranzicija" u poslovanju

  • 0
predrag mihajlović Foto: OTP

OTP banka Srbija je, posle uspešne kompleksne bankarske integracije - preuzimanja Vojvođanske banke i Sosijete ženeral banke, postala ove godine vodeći kreditor privrede i stanovništva i lider na tržištu usluga faktoringa i lizinga, rekao je predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor banke Predrag Mihajlović.

Dodao je da je i OTP grupa vodeća bankarska grupacija u regionu koja je prisutna u 11 zemalja, ima 1.500 ekspozitura i 33.000 zaposlenih i više od 16 miliona klijenata.

"Ukupna aktiva grupe je blizu 70 milijardi evra, što nas stavlja u red jedne od najznačajninih bankarskih institucija u regionu centralne i istočne Evrope. Tržišna kapitalizacija grupe je preko 12 milijardi evra, imamo natprosečni povraćaj na kapital od preko 18 procenata, što nas svrstva neđu naprofitabilnije banke u svetu", naglasio je Mihajlović.

Naveo je da je u prvih devet meseci ove godine OTP grupa ostvarila dobit već od milijardu evra, što pokazuje da se dobro nosi sa pandemijskim uslovima poslovanja.

"Završnim procesom integracije između Vojvođanske i OTP banke, odnosno bivše Sosijete ženeral banke kreirali smo banku koja je dominantna sa mrežom od 195 ekspozitura i preko 750.000 klijenata, prisutni smo u 90 gradova u Srbiji i imamo blizu 3.000 zaposlenih", rekao je Mihajlović.

Istakao je da je OTP banka Srbija sa kreditnim portfoliom od četiri milijarde evra postali najveći kreditor u Srbiji.

Mihajlović je naglasio da je specijalizovani časopis iz Njujorka Global fajnans proglasio OTP grupu za najbolju banku za mala i srednja preduzeća u centralnoj Evropi, zatim za najbolju za poslove privatnog bankarstva i da ima najbolje ideje za inovacije u svetu.

Precizirao je da to znači da je OTP banka prva po broju stambenih i keš kredita, ali i da je OTP lizing prva lizing kompanija na tržištu.

Mihajlović je precizirao da će jedno od ključnih strateških usmerenja biti "zelena tranzicija" u poslovanju, odnosno posvećenost održivom poslovanju i ekologiji.

"Banka je započela put zelene tranzicije velikim koracima, o čemu svedoče brojne zelene inicijative koje smo pokrenuli. Ponosni smo na činjenicu da naša banka koristi isključivo zelenu energiju, što potvrđuje zeleni sertifikat EPS-a, dok naša centralna zgrada koristi sopstvene solarne panele", naglasio je direktor OTP banke u Srbiji.

Naveo je da se takvo usmerenje potvrđuje i kroz novi poziv projekta Generator Zero koji je danas otvoren za sve projekte i rešenja koja imaju za cilj smanjenje karbonskog otiska.

Objasnio je da je Generator Zero posvećen je podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji predstavljaju održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska, kao jednog od najvećih izazova današnjice.

Konkurs je danas otvoren za mikro, mala, srednja preduzeća, startap kompanije, startap neformalne timove i preduzetnike.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>