• 1

Uoči Dana zahvalnosti, zaliha za trpezu je sve manje: Od ćurke, preko pita, pa do umaka

Sos od brusnice takođe je u deficitu, a brojni faktori doprinose tome da manjka određenih artikala na rafovima u prodavnicama

  • 1
praznična večera, praznik, ćurka

Foto: Freepik

Ove godine, Amerikanci slave Dan zahvalnosti 25. novembra, a "fali im" osnovna hrana - neophodna za tradicionalnu prazničnu trpezu. Drugim rečima, nedostaje zaliha.

Ako primetite prazne police kada kupujete za Dan zahvalnosti, niste usamljeni u tome, piše CNN. U nedelji koja se završila 7. novembra, prodavci su imali manje zaliha osnovnih artikala za Dan zahvalnosti, u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema podacima firme "IRI", za istraživanje tržišta, koja prati maloprodaju u SAD.

Tokom te prve nedelje novembra, cela zamrznuta ćurka, fiksne težine, bila je na zalihama u procentu od 64%, kod nacionalnih prodavaca. U isto vreme, prošle godine, procenat je iznosio 86%.

Dostupnost upakovanih pita je iste nedelje bila otprilike na nivou od 68%, u poređenju sa 78% iz 2020. godine. Čuveni umak, koji krasi trpeze brojnih porodica za svaki Dan zahvalnosti, nalazio se na zalihama po stopi od 73 odsto, što znači da je pao za oko 12 procenata u odnosu na isti period 2020.

Sos od brusnice bio je dostupan 79%, u odnosu na 89% iz novembra prošle godine. "IRI" koristi podatke sa prodajnih mesta i transakcije e-trgovine da prati nedeljne stope zaliha u prodavnicama. Prodavci obično vole da imaju oko 95% ukupne stope na zalihama, navodi se u tekstu CNN-a, i dodaje da ove godine - prodavnice nisu ni blizu tog nivoa.

Brojni faktori doprinose tome da trenutno nema osnovnih proizvoda za Dan zahvalnosti, uključujući prekide u lancima snabdevanja i neočekivani skok potražnje. Ali, ako još niste obavili kupovinu, ne paničite: nećete morati da otkažete Dan zahvalnosti, dodaje se u tekstu.

"Možda ćete samo morati da potrošite više nego što želite i da izvršite neke zamene".

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан

    17. novembar 2021 | 19:35

    Кога брига за њихове идиотске празнике!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>