• 0

ECB: Cene stambenog prostora "preterane", preti im korekcija

U drugom kvartalu tekuće godine došlo je do skoka od 7%, što je najsnažniji rast još od 2005. godine

  • 0
građevinci Foto: Pixabay

Kako je juče upozorila Evropska centralna banka (ECB), moraće da dođe do korekcija po pitanju cena nekretnina u Evropi, jer su cifre dostigle rekordne visine.

Naime, potražnja za stambenim jedinicama je pojačana otkako je krenula pandemija, a samim tim su značajno porasle i cene u evrozoni, navodi se. Štaviše, konstatuje se da su "preterano visoke".

Domaćinstva su više štedela tokom perioda karantina, i više je građana radilo od kuće, što je rezultiralo pojačanom potražnjom za stambenim prostorom i rastom cena - kako prodaje, tako i izdavanja, renoviranja.

Tačnije, u drugom kvartalu tekuće godine došlo je do skoka od 7%, što je najsnažniji rast još od 2005. godine.

"Rizici korekcija cena u srednjoročnom periodu znatno su pojačani zbog sve viših procena u preterano visokoj vrednosti stambenih nekretnina", navodi ECB u izveštaju o finansijskoj stabilnosti evrozone, koji objavljuje dva puta godišnje. Građevinski sektor ne može da isprati potražnju, a tržište nekretnina je posebno"usijano" u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

ECB dalje navodi da se stambena gradnja oporavlja, ali da manjka radne snage, te da problem prave i zastoji u globalnim lancima snabdevanja, kao i rast cena sirovina. Sve to ograničava sposobnost građevinskog sektora da proširi ponudu stambenih objekata.

Tržište skupljih komercijalnih nekretnina sada se oporavlja, ali su izgledi "specijalno loši" za komercijalne nekretnine nižeg stepena kvaliteta, budući da rad na daljinu, zdravstvena situacija i potražnja za ekološki prihvatljivim nekretninama - usmeravaju potražnju prema skupljem prostoru, dodaje Banka.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>