• 0

Div se malo po malo oslobađa duga: Sada prodaje "kineski Netflix", za 273 miliona dolara

Akcije Evergrandea su u četvrtak bile niže za oko 2,5%, dok je HengTen skočio za više od 23%

  • 0
Evergrande Evergrande / Foto: Shutterstock

Kineski gigant u oblasti nekretnina, Evergrande, koji je prezadužen i duboko pogođen krizom, prodaje ceo svoj udeo u kompaniji za filmski i TV striming - HengTen - za 273 miliona dolara.

Ovaj potez dolazi pošto se najzaduženiji investitor na svetu bori da plati kamate na svoje kredite. Kao dodatni znak krize s novcem na kineskom tržištu nekretnina, još jedna velika firma navodno prikuplja nova sredstva, piše BBC.

Trgovanje u "Country Garden Services" je obustavljeno u četvrtak, jer se čini da će prodati nove akcije od milijardu dolara. Evergrande, koji ima oko 300 milijardi dolara duga, saopštio je da će zabeležiti gubitak od više od milijardu dolara od prodaje preostalog 18% udela u HengTen-u.

Prošle nedelje, Evergrande je prodao 5,7% udela u ovoj firmi, čime je prikupio oko 145 miliona dolara. Najava ovog dogovora stigla je samo dan pre isteka roka za otplatu zaostalih kamata od 148 miliona dolara. Evergrande je do sada izbegavao neplaćanje svojih dugova, tako što je plaćao kašnjenja neposredno pre isteka grejs perioda od 30 dana.

Početkom ove godine, kineski div je posedovao većinski udeo u HengTen-u, koji je opisan kao kineski Netflix, ali je rasprodavao akcije kako bi prikupio novac i ispunio svoje finansijske obaveze. HengTen-ov drugi veliki korporativni akcionar je kineski tehnološki gigant Tencent - kupio je 7% udela od Evergrandea u julu, za oko 266 miliona dolara.

Akcije Evergrandea su u četvrtak bile niže za oko 2,5%, dok je HengTen skočio za više od 23%.

U međuvremenu, kompanija "Country Garden Services" na berzi u Hongkongu će prodati 150 miliona novih akcija, uz popust od skoro 10% na njihovu poslednju trgovanu cenu, prema izveštajima. Kompanija, navodno, planira da iskoristi sredstva za potencijalna preuzimanja, razvoj novog poslovanja i opšte korporativne svrhe. Akcije su im juče pale 4,2%.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>