• 0

"Energetski stabilni ulazimo u zimu, u toku su pregovori za novi ugovor s Rusima"

Srbija više neće morati da uvozi 10 odsto električne energije, koji je bio problem zbog previsoke cene, rekla je ministarka

  • 0
Grejanje, novac, evri, radijator

Foto: Shutterstock

- Srbija u ovu zimu ulazi energetski stabilna, jer smo obezbedili dovoljno električne energije, mazuta, nafte i naftnih derivata, a u toku su i pregovori za novi desetogodišnji ugovor o nabavci gasa sa Rusima - izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović.

Govoreći za TV K1, Mihajlovićeva je objasnila da "Srbija ima dovoljno energenata, ali da je u ovom trenutku, usred energetske krize, pitanje koliko će nas sve to koštati".

Podsetila je da cene energenata rastu od marta ove godine, da su visoke i cene uglja i gasa, i dodala da je danas cena gasa 1.000 dolara na 1.000 metara kubnih, što je nekoliko puta više nego pre marta.

Govoreći o uzrocima koji su doveli do povećanja cena energenata, ministarka je navela da su neki od razloga prevelika tražnja za tim energentom nakon pandemije, ali i politika na svetskom nivou koja se uvek oko gasa vodila.

- Srbija jeste energetski stabilna, ne kažem da smo potpuno bezbedni, jer nikada niste potpuno bezbedni. Imali smo sa Rusima desetogodišnji ugovor koji ističe u decembru, u toku su pregovori za novi desetogodišnji ugovor kojim se procenuju nove milijarde kubnog gasa, i to je što se tiče gasa. Kada je reč o električnoj energiji, uskoro izlazimo iz remonta bloka B1 TENT-a - rekla je Mihajlovićeva. Izlaskom iz remonta, objašnjava, Srbija više neće morati da uvozi 10 odsto električne energije, koji je bio problem zbog previsoke cene.

Kako bi obezbedila dovoljne količne gasa, ministarka kaže da Srbija planira da proširi skladište gasa Banatski dvor, jer je država 49 odsto vlasnik tog skladišta, a kompanija Gasprom 51 odsto. Sa trenutnim količinama gasa u Banatskom dvoru, Mihajlovićeva kaže da u je u slučaju neke krize - Srbija obezbeđena mesec dana.

Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

- Smatramo da mesec dana nije dovoljno, zbog toga planiramo da proširimo skladište Banatski dvor - objasnila je ona i ukazala da država planira da gradi gasne elektrane, što je, dodaje, još jedan od razloga zašto mora uvek da ima stalno dostupne rezerve gasa.

Govoreći o nukelarnoj energiji, Mihajlovićeva je istakla da nijedan energetski izvor nije idealan, ali da mi bi Srbija trebalo da razmišlja o nukelarnoj energiji s obzirom da do 2050. godine mora da izlazi iz energije koja se zasniva na uglju. "Mi ćemo narednih decenija morati da izlazimo iz uglja, ne zbog zelene agende, već zbog toga što mi tog uglja nemamo dovoljno", dodaje.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>