• 0
 ≫ 

Raste broj bionaučnih kompanija u ovom gradu: Promet 13,3 milijarde evra

 ≫ 

Grad Beč intenzivno radi na tome da privuče kompanije koje se bave istraživanjem, razvojem i proizvodnjom u oblasti bionauka

  • 0
beč - takeda

Foto: Louis Reed

Farmaceutska kompanija Takeda će investirati trocifreni milionski iznos u izgradnju centra za istraživanje i razvoj u bečkom naselju Aspern.

Ovo će biti najveća investicija kompanije u Austriji, u oblasti istražavanja i razvoja, u proteklih 70 godina, koliko je kompanija prisutna na austrijskom tržištu. Takeda zapošljava 4.500 ljudi, što je čini najvećim poslodavcem u zemlji u farmaceutskoj industriji.

Od toga, 3.000 zaposlenih radi u Beču. Na novoj lokaciji će 250 naučnika od 2025. godine biti posvećeno biotehnološkom razvoju lekova i genskih terapija za različite kliničke slike u oblasti onkologije, neuronauka, hematologije i drugih grana medicine.

- Beč je najatraktivnija lokacija u Austriji za bionaučne kompanije. Polovina zaposlenih u toj branši radi u našem gradu, pokazuju aktuleni podaci za Beč. Sa prometom od 13,3 milijarde evra je ova oblast u poslednjih šest godina porasla za jednu trećinu - izjavio je Peter Haker, član gradskog veća zadužen za privredu.

Grad Beč radi na tome da privuče kompanije koje se bave istraživanjem, razvojem i proizvodnjom u oblasti bionauka. Trenutno 600 kompanija, sa 41.000 zaposlenih, ima svoje sedište u Beču.

U periodu od 2018. do 2020. godine, koji zahvata i vreme pandemije virusa korona, u austrijskoj prestonici je registrovano 50 novih kompanija u oblasti biotehnologije, farmacije i medicine.

- To što je kompanija kao Takeda, koja decenijama posluje u Beču, spremna da se i u budućnosti osloni na naš grad, predstavlja pozitivan znak i doprinosi uspehu Beča kao zdravstvene metropole - izjavio je gradonačelnik, Mihael Ludvig.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>