• 0

U Srbiji se trenutno najviše grade stanovi od 72 kvadrata: Raste broj građevinskih dozvola

Najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti

  • 0
plan, građevina, urbanizam Foto: Pixabay

U Srbiji je u septembru izdato 3.455 građevinskih dozvola, što je povećanje od 39,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u septembru 85 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 15 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 83,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 16,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (65,4 odsto).

Prema dozvolama izdatim u septembru u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.991 stana, s prosečnom površinom od 72,9 metara kvadratnih.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 11,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 143 metara kvadratnih, a 88,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,7 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u septembru 2021. iznosi 81,3 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 30,7 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Pčinjska oblast (12,1 odsto), Sremska oblast (10,1 odsto) i Južnobačka oblast (8,2 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1 do 4,2 odsto.

Video: Da li će se naći rešenje za kućice na vodi na obalama reka?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>