• 1
 ≫ 

Nekada meka za strane radnike, a sada iz očaja zapošljavaju čak i zatvorenike: Plate rastu

 ≫ 

Prema statistikama Ujedinjenih nacija, Rusija je 2019. bila četvrta najpopularnija destinacija za strane radnike

  • 1
lisice, novac Foto: Freepik

Širom sveta fale radnici, i to u raznim oblastima, ali posebno zanimljiva situcija se ovih dana dešava u Rusiji. Naime, odliv radnika iz susednih zemalja, od kojih se dosta njih nije vratilo, kao i svetska pandemija, negativno utiču na ekonomski oporavak ove zemlje.

Kako piše Blumberg, kompanije u razvijenim privredama nemaju dovoljno radnika, jer se oporavak od krize odvija brže od očekivanog, a mnogi zaposleni - nisu se vratili starim profesijama. Ovaj problem je manje izražen u rastućim privredama, gde su prisutni tzv. bazeni radne snage, mada je izuzetak Rusija.

Kada je Rusija prošle godine zatvorila svoje granice, milioni stranih radnika iz susednih država bili su prinuđeni da napuste zemlju. Kada se tome pridoda veliki broj zaraženih kovidom, jasno je da stvoren manjak radne snage.

Kriza je otišla toliko daleko da su sve češće situacije u kojima kompanije angažuju vojnike, studente, pa čak i zatvorenike, što priziva sećanja na sovjetska vremena.

- Kako bi se popunila radna mesta, potreban je priliv stranih radnika ili preraspodela postojećih, između regija, industrija i preduzeća - rekla je prošlog meseca Elvira Nabiulina, guvernerka Banke Rusije.

Maksim Basov, izvršni direktor "Ros Agra", jedne od najvećih poljoprivrednih kompanija u zemlji, navodi da u pojedinim oblastima nisu mogli da zaposle dovoljno sezonaca. Firma je morala da poveća zarade za 10 posto, i da dodatno uloži u kupovinu kombajna i mašina kako bi se obavila berba.

Moskva Moskva / Foto: Pixabay

Sve to dokazuje koliko Rusija, zapravo, zavisi od strane radne snage. Prema statistikama Ujedinjenih nacija, Rusija je 2019. bila četvrta najpopularnija destinacija za strane radnike. Međutim, njihov broj je snažno opao, otkako je krenula kriza.

Problema je, doduše, bilo i pre pandemije. Natalija Zubarevič, direktorka regionalnih studija pri moskovskom Nezavisnom institutu za socijalnu politiku, objašnjava da se u nekim sektorima nedostatak radne snage pojavio i pre izbijanja kovida-19.

Stopa nezaposlenosti u Rusiji trenutno je na rekordno niskom nivou, od 4,3 posto. Podaci govore da je medijana porasla 9%, te da oblasti poput IT-a, finansija, trgovine, ugostiteljstva i građevinarstva - radnike sada plaćaju i do 13 posto više, nego pre krize.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>