• 3
 ≫ 

Vučević: Novi Sad je na ovakav projekat čekao godinama

 ≫ 

Reč je o važnom infrastrukturnom projektu, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa i građanima znatno olakšati pristup pravdi.

  • 3
Oblazak trim staze na Fruškoj Gori

Foto: Milena Đorđević

Ministarka pravde Maja Popović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položili su kamen temeljac za zgradu u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo.

Reč je o važnom infrastrukturnom projektu, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa i građanima znatno olakšati pristup pravdi. Izgradnju modernog i energetski efikasnog objekta, finansira Evropska unija sa preko 13 miliona evra, dok će troškove njegovog opremanja snositi Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Darka Tadića zgrada koju trenutno koriste pravosudni organi projektovana je 1960. godine kada je Novi Sad imao 100 000 stanovnika, a sada ima blizu pola miliona građana. Kako je rekao, u njoj je smešteno sedam pravosudnih organa i 1200 nosilaca pravosudnih funkcija, državnih službenika i nameštenika.

Gradonačelnik Vučević istakao je da je Novi Sad na ovakav projekat čekao godinama i zahvalio se EU koja je, u okviru programa IPA 2017, obezbedila sredstva za njegovu realizaciju.

- Grad je obezbedio parcelu, a zahvaljujemo i pokrovitelju, odnosno Ministarstvu pravde. Molim sugrađane koji žive u tom delu grada za razumevanje, jer veliko gradilište utiče na komfor života, a zamolio sam izvođače da ne rade posle radnog vremena, kako bismo uvažili privatnost ljudi. Stanarima Ulice Maksima Gorkog u brojevima 6 i 8 želim da poručim da ćemo sledeće godine kompletno renovirati tu blokovsku površinu, a zasadićemo osam odraslih stabala, pošto je zbog radova moralo da bude uklonjeno šest. Insistirali smo da se koriguje projekat kako bi zelenilo što manje bilo ugroženo. Zamolio bih i predstavnike pravosuđa da u saradnji sa resornim ministarstvom planiraju i rekonstrukciju zgrade koju trenutno koriste, jer moramo da omogućimo najbolje uslove za njihov rad - izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

 

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da se novi objekat gradi na 10 000 kvadratnih metara, da će imati šest spratova, od kojih će dva biti ispod zemlje.

- Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju dodatnog unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Grada Novog Sada - rekla je ministarka Maja Popović. Ambasador Emanuele Žiofre, naveo je da je EU već dosta uložila u rekonstrukciju i izgradnju 21 objekta pravosudnog sistema u Srbiji.

- Podržavamo napore koje Srbija preduzima u cilju povećanja efikasnosti pravosuđa i nezavisnosti sudstva, i što u reformskim procesima uzima u obzir stavove Venecijanske komisije koja je dala pozitivnu ocenu onoga što je do sada urađeno. Ulažemo i u unapređenje IT infrastrukture u pravosuđu, radi bržeg i boljeg upravljanja predmetima – zaključio je Žiofre.

Video: Vučević: Trim staza će pomoći da se bolje upozna Fruška gora, hvala SAS

(Grad Novi Sad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>