• 0

"Do sada smo privukli više od 3 milijarde evra stranih direktnih investicija, najviše u regionu"

Mali je podsetio i da je budžetom predviđeno povećanje penzija za 5,5 posto, od 1. januara

  • 0
budžet

Foto: Freepik

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da se Predlogom budžeta za 2022. godinu, koji će se sutra naći pred poslanicima, nastavlja snažna borba za jačanje srpske privrede i očuvanje životnog standarda.

- Naravno, tu su i kapitalne investicije, koje su planirane na nivou od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 procenata BDP. Dakle, imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije i nastavljamo, kako sa već započetim projektima, tako i sa nekim novim u oblasti izgradnje infrastrukture, zdravstva, ekologije, zaštite životne sredine, kulture - rekao je ministar.

Naveo je da je budžetom predviđeno povećanje penzija za 5,5 posto od 1. januara, kao i da će svi penzioneri početkom 2022. godine dobiti po 20.000 dinara pomoći od države. "Predviđeno je i povećanje minimalne cene rada za 9,4 posto. A očekuje nas i povećanje zarada u javnom sektoru, u proseku za 7,3 posto, dok će povećanje plata od osam posto dobiti zaposleni u zdravstvenim ustanovama, vojsci, u socijalnoj zaštiti", kazao je i ocenio - kao odlične vesti - povećanje projekcija privrednog rasta Srbije za 2021.

- To su odlične vesti i potvrda naših dobrih rezultata. Projekcija Ministarstva finansija iznosi 7 post, ali mi mislimo da aemo sigurno rasti i više od toga - rekao je on. Kako je naveo, makroekonska kretanja u ovoj godini su neuporedivo bolja od projektovanih.

- Veoma sam ponosan, jer smo uprkos pandemiji koronavirusa uspeli da sačuvamo radna mesta i nivo privredne aktivnosti, uz dalje privlačenje investitora, i što imamo dovoljno novca da ponovo, od januara sledeće godine povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, kao i minimalnu zaradu - istakao je ministar finansija i dalje dodao kako je to "pokazatelj da je zahvaljujući izdvajanju od oko osam milijardi evra, u okviru tri paketa pomoći privredi i građanima, ostvaren uspeh u borbi za odlične rezultate".

- Najnoviji podatak je da smo od januara do oktobra privukli više od tri milijarde i 140 miliona evra stranih direktnih investicija, ubedljivo najviše u regionu. To je 60 posto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu i pravi dokaz da smo lideri u regionu - kazao je i kao najvažniji projekat Ministarstva finansija - naveo e-fiskalizaciju.

- Vrlo brzo će svi videti velike koristi od uvođenja novog modela. Postojeći sistem fiskalnih kasa je zastareo i on se pokazao kao neefikasan. Novi sistem podrazumeva da je uređaj sve vreme u onlajn komunikaciji sa Poreskom upravom - objasnio je Mali.

Video: Da li ima vrednosnih limita?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>