• 0

"Bitkoin grad" je nova atrakcija ove zemlje: Imaće zabavu, restorane i aerodrom

El Salvador je ranije najavio da planira da koristi geotermalnu energiju iz vulkana za napajanje električne mreže za rudarenje najpoznatije kriptovalute

  • 0
bitkoin

Foto: Freepik.com

Vlada El Salvadora planira da izgradi Bitcoin City (Bitkoin grad) u blizini vulkana, a projekat će finansirati kriptovalutom, objavio je predsednik zemlje, Nadžib Bukele.

Grad će imati stambene i komercijalne kvartove, usluge, zabavu, restorane i aerodrom, i biće izgrađen u blizini vulkana Končagva na jugoistoku zemlje. Gradnja počinje 2022, a grad neće imati poreze osim onog na dodatu vrednost (PDV).

Podsećamo, El Salvador je u junu usvojio zakon kojim je ta zemlja prva u svetu prihvatila bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. Međutim, nisu svi njeni stanovnici prihvatili taj potez.

U septembru je na hiljade ljudi izašlo na ulice da protestuju protiv navedenog zakona, strahujući da bi uvođenje bitkoina u opticaj moglo da dovede do finansijske nestabilnosti u toj državi, piše CNBC. Takođe je pokrenuta i aplikacija bitkoin novčanik, kako bi se građanima omogućilo da koriste ovu kriptovalutu.

Pored gradnje Bitcoin City-ja, El Salvador planira da prikupi oko milijardu dolara putem izdavanja bitkoin obveznice u partnerstvu sa kompanijom za infrastrukturu digitalne imovine - Blokstrim. Polovina sredstava biće iskorišćena za kupovinu bitkoina, dok je ostalih 500 miliona dolara planirano za investiranje u energetiku i infrastrukturu za rudarenje bitkoina, saopštila je vlada.

El Salvador je ranije najavio da planira da koristi geotermalnu energiju iz vulkana za napajanje električne mreže za rudarenje bitkoina, koje troši ogromne količine struje.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>