• 0

I najjača evropska sila "kleca": Zbog korona pravila ugostitelji strahuju da će bankrotirati

Vlasnik restorana u Ahenu kaže da preko dana uglavnom imaju 60 do 80 gostiju, ali da ih je sve manje od početka novembra

  • 0
Kafe bar restoran samoposluživanje self service

Foto: Shutterstock

U Austriji je od danas na snazi lokdaun koji zasigurno traje do 13. decembra, a uveliko traju neredi zbog uvođenja novih, strožih mera. Nije mnogo bolje ni u Holandiji i ostatku Evrope.

Pitanje je može li da se izbegne karantin u Nemačkoj i kako bi on uticao na najjaču evropsku ekonomiju?

Politika vezana za koronu u ovoj zemlji je trenutno takva da u restorane i kafiće smeju da uđu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19. Stoga, mnogi ugostitelji strahuju od stečaja.

Sivo nebo se posebno nadvilo nad Ahenom, najzapadnijim gradom Nemačke, sa oko 280.000 stanovnika. U lokalu koji se nalazi u samom centru grada, po imenu Cafélysée, sve je spremno za ručak: tu su salvete, stolovi od mermera, pribor za jelo, čaše za vino i mali beli tanjirići za hleb.

Ipak, u lokalu nema nikoga. Vlasnik restorana kaže da preko dana uglavnom imaju 60 do 80 gostiju, ali da ih je sve manje od početka novembra. S razlogom, vidno je zabrinut. Broj zaraženih u zemlji raste, pa je u poslednje dve nedelje otkazano dosta tradicionalnih prazničnih proslava u ovom restoranu.

Jedna banka je zakazala, pa otkazala proslavu, a na slavlje je trebalo da dođe 50-ak ljudi. Dodaje se da je na spisku za rezervacije bilo planirano čak 1.500 gostiju, ali je dve trećine njih odustalo.

Decembar je, inače, najvažniji mesec u godini za ovaj sektor. Tada ugostitelji ostvare i do 50% više prometa nego inače, te uglavnom moraju da angažuju i dodatnu radnu snagu. Ali, na nemačkom tržištu rada za zaposlene u uslužnom sektoru nema više potencijalnih kandidata. Stoga je preduzetnik iz Ahena angažovao konobare i kuvare iz Grčke, Italije, Španije, pa čak i Tunisa.

Oni su potpisali dugoročne ugovore, a obezbeđen im je i smeštaj. U ovom gradu trenutno je na snazi "3G pravilo", što znači da u lokale smeju i nevakcinisani - ali samo s negativnim testom na koronu. Ipak, kako prenosi Seebiz, i to bi od ove nedelje trebalo da se promeni.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>