• 2

Preminuo poslednji preživeli osnivač Sabveja: Od 1.000 dolara napravio je milijardu

Sa više od 40.000 lokacija širom sveta, Subway je danas najveći svetski lanac sendviča

  • 2
Peter Buck

Printskrin: Youtube/McConnellHauser

Suosnivač Subwaya, Peter Buck, koji je svoju početnu investiciju od 1.000 dolara pretvorio u više od milijardu dolara, preminuo je u devedesetoj godini.

Sa više od 40.000 lokacija širom sveta, Subway je danas najveći svetski lanac sendviča. Buck, poslednji preživeli osnivač firme, ostavio je bogatstvo od 1,7 milijardi dolara, pokazuju podaci Forbsa.

– Duboko smo ožalošćeni smrću jednog od osnivača Subwaya, Petera Bucka. Bio je sjajan primer predanog, praktičnog vođe i integralnog člana porodice Subway – rekao je John Chidsey, izvršni direktor Subwaya.

1965. godine Buck je svom porodičnom prijatelju Fredu DeLuci dao ideju da otvori prodavnicu sendviča kako bi pomogao tadašnjem brucošu da zaradi novac za fakultet.

Buck, koji je bio nuklearni fizičar, osigurao je početno ulaganje od 1.000 dolara, a prodavnica pod tadašnjim nazivom “Pete's Super Submarines” otvorena je u Bridgeportu.

Do 1974. njih dvoje posedovali su i vodili 16 prodavnica u Connecticutu, a zatim su počeli da ih daju pod franšize.

Kada je Subway prvi put postao široko popularan sedamdesetih i osmadesetih, nudio je kupcima da sami biraju šta žele u svom sendviču, u čemu je tada bio jedinstven. Danas većina prodavnica nudi takvu mogućnost.

Prema istraživanju i konsultantskoj firmi Technomic, prodaja na lokacijama Subwaya u SAD-u pala je poslednjih godina. Usred konkurencije drugih firmi brze hrane, prodaja u celom sistemu na lokacijama Subwaya u SAD-u pala je na 8,3 milijarde dolara u 2020, u odnosu na 12,3 milijarde dolara u 2013, najboljoj godini od proteklih 15.

Video: Recept za tost sendvič koji možete nositi i u džepu: Hlebče za džepče

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>