• 1

Bajden uveren da je Pauel pravi čovek za FED: Nominovao ga za drugi mandat

Brejnardova je predložena za potpredsednicu borda guvernera

  • 1
Jerom Powell, FED Džerom Pauel / Foto: ALEX WONG/Getty images/Profimedia

Predsednik SAD, Džo Bajden, saopštio je da je nominovao dosadašnjeg predsednika Federalnih rezervi (FED) - Džeroma Pauela - za drugi mandat na čelu centralne banke.

Bajdenova odluka je stavila tačku na višenedeljene spekulacije na berzi da bi guvernerka FED-a, Lael Brejnard, mogla da bude kandidovana za tu funkciju zbog pritiska naprednjaka među demokratama, izveštava CNBC.

Umesto toga, Brejnardova je predložena za potpredsednicu borda guvernera, a uveliko se očekuje da će ona dobiti zasebnu funkciju potpredsednika nadzornog tela koje nadgleda nacionalni bankarski sistem. Kao potpredsednica za monetarnu politiku, nasledila bi Ričarda Klaridu, čiji mandat ističe 31. januara 2022.

"Kao što sam ranije rekao, ne možemo samo da se vratimo tamo gde smo bili pre pandemije, već moramo da izgradimo još bolju ekonomiju i uveren sam da su predsedavajući Pauel i dr Brejnard fokusirani na držanje inflacije na niskom nivou, na stabilnost cena i na punu zaposlenost koja će učiniti našu ekonomiju jačom nego ikada ranije", naveo je Bajden u saopštenju.

Nominacija Pauela sada ide u Senat na odobrenje.

Američki predsednik je u obrazloženju odluke pohvalio Pauelovu politiku FED-a za "odlučno delovanje" u prvim danima pandemije. Centralna banka Amerike je tada donela niz programa kreditiranja bez presedana, istovremeno smanjivši kamatne stope skoro na nulu i uvela je mesečni program kupovine obveznica.

Video: Osnažene žene - osnažena ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>