• 1
 ≫ 

Bivši bankar sada prodaje džem i inspiriše one koji bi da daju otkaz

 ≫ 

Odgovarajući na Veliku ostavku koja se dešava u SAD, radnici u toj zemlji daju otkaze rekordnom brzinom. Ali, slično je i u Italiji

  • 1
džem

Foto: Pixabay

Posle četiri godine rada kao trgovac, u firmama sa sedištem u Londonu, uključujući "JPMorgan Chase & Co.", Andrea Taljabue je odlučio da mu je dosta svega.

Sada, priča o tome kako se spakovao i vratio u svoju rodnu Lombardiju kako bi stvorio novi život - bliže zemlji - inspiriše druge Italijane koji žele da napuste posao. Taljabue, koji je sam naučio da uzgaja jagode i primenio tu veštinu u trendovskom poslovanju sa namazima i sokovima pod imenom "Banker's Jam", u poslednje vreme je postao miljenik italijanskih medija.

Nekadašnji bankar kaže da je bio preplavljen pitanjima zaposlenih na nižim pozicijama, uključujući i neke bivše kolege u finansijama, koji žele da ostave kancelarijski posao i posvete se drugom načinu života. Blumberg piše da sada više Italijana nego ikada pre preispituje svoju karijeru i životne ciljeve.

Odgovarajući na Veliku ostavku koja se dešava u SAD, radnici u toj zemlji daju otkaze rekordnom brzinom. Prema najnovijim podacima o radu, dobrovoljne ostavke su u drugom kvartalu skočile za 85 odsto u odnosu na godinu ranije. Stopa napuštanja - dobrovoljnih ostavki u odnosu na ukupni broj zaposlenih - porasla je na 2,12 odsto, što je najviše u poslednjih pet godina.

Ali, "italijanska verzija ovog trenda" dolazi sa obrtom na lokalnom planu. Naime, zaposleni se vraćaju kulturi zasnovanoj na hrani i poljoprivredi. Broj takvih preduzeća, kojima upravljaju mlađi od 35 godina, porastao je za 14 odsto prošle godine, kaže grupa "Coldiretti", pri čemu je porast izazvan time što su preduzetnici iz drugih sektora prvi put ušli u poljoprivredu.

Taljabue, koji je osnovao "Banker's Jam" 2018. godine, bio je jedan od njih. "Rekao sam sebi, dosta je sa stresom, ludim radnim vremenom", kaže ovaj 33-godišnjak i dodaje: "Sada radim za sebe i mogu da vidim plodove onoga što stvaram".

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    30. novembar 2021 | 09:58

    Čudno i ja razmišljam da dam otkaz u nekad veoma dobroj firmi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>