• 0
 ≫ 

Nekada najmlađoj milijarderki preti 20 godina zatvora zbog prevare: "To je bila zbilja velika ideja"

 ≫ 

Na vrhuncu Theranos je vredeo 9 milijardi dolara, a Holms je u vlasništvu imala pola kompanije

  • 0
Elizabet Holms, Elizabeth Holmes

Foto: Tanjug/AP

U iznenađujućem potezu na suđenju Elizabet Holms, odbrana je za svedoka pred porotu izvela Holmsovu. Nekada najmlađoj milijarderki, koja je osnovala kompaniju Theranos sudi se zbog stotina miliona dolara teške prevare investitora i preti joj 20 godina zatvora.

- Mislili smo da je to zbilja velika ideja - rekla je poroti, prenosi FT. Optužnica je tereti da je lagala o navodnim svojstvima uređaja koji je trebalo dramatično da redukuje neprijatnost vađenja krvi i troškove krvnih testova.

Theranos Edison reklamiran je kao uređaj veličine kompjutera koji može da izvadi malu količinu krvi kroz “nanotainer” i da uradi više od 200 testova. Njeno svedočenje fokusiralo se na početke Theranosa kojim obrana želi da uveri porotu da je mlada preduzetnica (danas joj je 37) celim srcem verovala da je tehnologija ambiciozna, ali moguća.

U jednom trenu pokazala je prezentaciju koju je pripremio Ian Gibbons, nekadašnji glavni naučnik Theranosa, opisujući detaljno korake u razvoju. Gibbons je  je izvršio samoubistvo 2013, nekoliko dana pre nego je trebalo da svedoči o tužbi zbog krađe patenta tehnologije kojom se kompanija služila.

Pokušavajući da pobije optužbe da je Theranos razvijao tehnologiju u dubokoj tajnosti obrana je pokazivala slajdove dokumentacije o partnerskoj saradnji u istraživanjima i studijama, poput one s londonskom Royal Marsden bolnicom u saradnji s AstraZenecom.

- Dati najbolje od sebe i ne uspeti nije kriminal - poručio je poroti advokat Lance Wade koji brani Holmsovu. Međutim, pozivanje optužene na klupu za svedoke otvara mogućnost za unakrsno ispitivanje.

Holms je optužena za prevaru i udruživanje za počinjenje prevare, ali se izjasnila se da nije kriva. Na vrhuncu sage Theranos je vredeo 9 milijardi dolara, a Holms je u vlasništvu imala oko pola kompanije.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>