• 0

Ode još jedan, dobar deo akcija "Tesle": Vrednost im varira, a šta je Maskov plan?

Amerikanac je 6. novembra sproveo neformalnu anketu na Tviteru, pitajući više od 60 miliona svojih pratilaca da li treba ili ne treba da proda 10% svojih akcija u kompaniji

  • 0
Elon Musk Ilon Mask Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Glavni izvršni direktor "Tesle", Ilon Mask, prodao je još jedan deo deonica svoje kompanije za e-vozila, i to za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim ove nedelje na berzi.

On je takođe ovog meseca prodao "Tesline" akcije za ukupno 9,85 milijardi dolara, prenosi CNBC, precizirajući da je 10. novembra realizovao prodaju u iznosu od 6,9 milijardi dolara, a 15. i 16. novembra - u iznosu od još 1,9 milijardi dolara.

Čelnik "Tesle" je deo akcija prodao kako bi izmirio poreske obaveze koje se odnose na kapitalnu dobit, ostvarenu po osnovu opcija (kupovina akcija kompanije po dogovorenoj povoljnijoj ceni). Mask i njegov trust (jedan od viših oblika monopolističkog udruživanja velikih preduzeća ili banak, radi zajedničkog nastupa na tržištu) - i dalje drže više od 169 miliona akcija američkog diva.

Nakon što je počeo da prodaje akcije, njihova vrednost je pala za 15,4 posto u sedmici završenoj 12. novembra, što je bila najgora berzanska nedelja ove kompanije u poslednjih 20 meseci. Juče popodne, deonice "Tesle" na Volstritu su ojačale za oko 1,0%.

Mask je 6. novembra sproveo neformalnu anketu na Tviteru, pitajući više od 60 miliona svojih pratilaca na toj mreži da li treba ili ne treba da proda 10 posto svojih akcija u "Tesli". Njihova preporuka je bila da proda.

Već je ranije ove godine nagovestio da će verovatno prodati "veliki blok" svojih opcija u četvrtom kvartalu, pošto bi mu marginalna poreska stopa po isteku važenja opcija na "Tesline" akcije iznosila 50 posto.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>