• 0

Važno upozorenje građanima uoči Crnog petka: Dobro pazite na ovih 5 stvari

Trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači 5 stvari

  • 0
Black Friday

Foto: Shutterstock

Sutra je "Black Friday“ a već pljušte primamljive ponude trgovaca pa budite oprezni prilikom online kupovine i prodaje.

Udruženja potrošača pozivaju na dodatan oprez prilikom online kupnje uoči popularno nazvanog „Black Friday-a“ te sve učestalijih pokušaja zloupotrebe ličnih i kartičnih podataka.

U cilju sigurnog korišćenja kartica i svih njihovih pogodnosti potrebno je edukovati se i informisati se o najčešćim vrstama prevara putem kojih kriminalci nastoje da prikupe i zloupotrebe podatke.

Kako do sigurne kupovine na internetu?

 

1. Ne nasedajte na nerealne ponude

Budite oprezni s ponudama poput „BLACK FRIDAY HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale”, čak i ako su u pitanju renomirani brendovi, jer one mogu biti lažne. Uvek proverite web-prodajno mesto na kojem kupujete unosom prave web-adrese u internet pretraživač.

2. Nemojte da se upecate

Ne unosite svoje lične podatke ni podatke o kartici u ponude, nagradne igre, poruke dostavnih službi i slično jer mogu biti oblik privare. Takve poruke često vode na lažne stranice koje mogu izgledati uverljivo i a koriste i imena poznatih stranica na kojima inače kupujete.

3. Obnova korisničkih podataka

Ne odgovarajte na e-mail poruke lažnih prodajnih mesta, javnih poduzeća, državnih i financijskih institucija ili dostavnih službi na kojima traže podatake radi tzv. obnove Vašeg korisničkog računa. Svoje korisničke račune uvek obnavljajte na stranicama na kojima ste inače prijavljeni, odnosno na stvarnoj web-adresi prodajnog mesta.

4. Ne šaljite svoje podatke

Ne šaljite putem društvenih mreža, SMS poruka ili e-mailova podatke o svojoj kartici niti njenu sliku.

5. Redovno proverite troškove

Redovno proveravajte svoje troškove i koristite ostale mogućnosti upravljanja potrošnjom putem usluga i aplikacija izdavaoca Vaše kartice i, ako uočite bilo kakav sumnjivi ili nepoznati trošak, to odmah prijavite.

Kako je ranije za naš portal rekao pravni savetnik iz NOPS, Marko Dragić, trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: Poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Video: Grabe se za televizore kao da im je poslednje: crni petak u Brazilu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>