• 0

"Evropa to ne može sama": Tajvan kontroliše ogroman udeo proizvodnje čipova, a sada nudi pomoć

Evropska komisija je u septembru predložila novi zakon za povećanje proizvodnje čipova usred globalnih nestašica koje su dovele do kašnjenja u mnogim industrijama

  • 0
čip, čipovi

Foto: Freepik

Tajvan razmatra saradnju sa istočnoevropskim državama na polju proizvodnje poluprovodnika, usred globalne nestašice tih malih, ali značajnih komponenti, otkrio je danas tajvanski ministar.

- Ceo lanac snabdevanja poluprovodnicima je ogroman. Mnoge zemlje mogu igrati različite uloge - rekao je šef tajvanskog Nacionalnog saveta za razvoj, Kung Ming-hsin, posle prošlomesečne posete Slovačkoj, Češkoj Republici i Litvaniji. Kaže da su sve tri zemlje izrazile spremnost da zajedno rade na čipovima sa Tajvanom, koji ima 63 odsto udela na globalnom tržištu poluprovodnika.

Evropska komisija je u septembru predložila novi zakon za povećanje proizvodnje čipova usred globalnih nestašica koje su dovele do kašnjenja u mnogim industrijama, a najteže su pogođeni proizvođači automobila, piše RT.

Takozvani "Zakon o čipovima" (Chips Act) ima za cilj da podstakne istraživanje čipova, domaće proizvodne kapacitete poluprovodnika i međunarodnu saradnju u proizvodnji.

Kung je rekao da je to težak zadatak za Evropu da uradi sama. "Tako da se oni nadaju saradnji sa Tajvanom", objasnio je.

Zvaničnik je napomenuo i da Tajvan trenutno planira da uspostavi radne grupe sa tri zemlje, kako bi uvideli kako tačno mogu da sarađuju na čipovima. Takođe će evropskim partnerima dati stipendije za tehničku obuku u industriji poluprovodnika.

Tajvan, kao što je rečeno, drži skoro pa monopol u globalnoj proizvodnji poluprovodnika, pri čemu "TSMC" čini 54% globalnog udela na tržištu čipova. Velike američke tehnološke kompanije, uključujući Epl i Nvidiju, dobijaju do 90% svojih poluprovodnika upravo od tajvanskih proizvođača.

Podsećamo, ulagačima je ovih dana posebno zanimljiva jedna "nepoznata" holandska firma, ASML, koja pravi veoma složene EUV mašine - potrebne za proizvodnju najnaprednijih čipova.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>