• 1

U Srbiji manje od 20% žena na visokim pozicijama u kompanijama

Žene u Srbiji imaju manje mogućnosti da doprinesu merama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promena

  • 1
Globalno zagrevanje, svet, planeta Foto: Shutterstock

Manje od 20 odsto žena u Srbiji je na visokim rukovodećim pozicijama u kompanijama, pokazuje istraživanje predstavljeno na Nacionalnoj radionici o rodnoj ravnopravnosti u organizaciji Evropske banka za obnovu i razvoj i Linije za finansiranje zelene ekonomije (GEFF Srbija lizing).

Takođe, rezultati pokazuju da zbog postojećih strukturnih nejednakosti žene u Srbiji imaju manje mogućnosti da doprinesu merama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promena, navedeno je u saopštenju.

Biznisi koje vode žene vrlo su sepcifični i skoncentrisani u uslužnom sektoru. Najčešće su to mikrobiznisi orijentisani ka lokalnim tržištima, pa ih to čini posebno ranjivim.

U oblasti zelene tranzicije ima pomaka u uključivanju žena, ali da je veliki posao tek pred nama, rekla je potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović na otvaranju radionice.

"Kada bismo posmatrali statističke podatke, ne bismo mogli da kažemo da smo zadovoljni uslovima za rodnu ravnopravnost, niti da smo uspeli da uključimo žene u oblast energetike i zelene tranzicije. Međutim, to ne znači da nisu načinjeni prvi koraci, kako bi se žene uključile u zelenu tranziciju", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da su doneti novi zakoni, među kojima je najvažniji Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji omogućava stvaranje jednakih uslova za muškarce i žene.

"Danas u oblasti obnovljivih izvora energije radi 32 odsto žena, što je bolje od drugih oblasti energetike, ali je daleko od ravnopravnog'''', rekla je Mihajlovićeva, pozivajući sve institucijama da se zajednički stvaraju uslovi za jednako učešće žena i muškaraca u Zelenoj agendi.

Direktorka EBRD za finansijske institucije za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević predstavila je šta je u fokusu investiranja koje GEFF i EBRD pruža kompanijama u Srbiji koje su posvećene da svoja poslovanja okrenu u pravcu zelene tranzicije.

Kristof Zeb, predstavnik Luksemburga u upravnom odboru EBRD-a, rekao je da se u istraživanju o rodnoj ravnopravnosti GEFF Lizinga u Srbiji vidi primetan veliki napredak koji Srbija ima na tom planu.

Pregled glavnih nalaza istraživanja o rodnoj ravnopravnosti GEFF Lizinga u Srbiji dala je Marija Babović, ekspert za rodnu ravnopravnost GEFF Srbija lizinga, koja je rekla da, iako postoje pozitivni trendovi, pristup žena aktivnostima posvećenih klimatskim promenama je vrlo nepovoljan.

"Sprovedena su istraživanja o stanju rodne ravnopravnosti i klimatskih promena, sa ciljem praćenja na koji način zeleno finansiranje doprinosi ne samo unapređenju biznisa, već i rodnoj ravnopravnosti u tim procesima. Postoje neki pozitivni trendovi, međutim jako su spori i biće potrebno jako mnogo vremena ukoliko se nastavi ovim tempom", rekla je ona.

Što se tiče ekonomskog delovanja, iako se poboljšava, stanje nije baš optimalno, napomenula je Babovićeva i ukazala da je manje od trećine biznisa u vlasništvu i pod rukovodstvom žena, a manje od 20 odsto žena se nalazi na visokim pozicijama menadžera u kompanijama.

"Takođe, istraživanje pokazuje da su biznisi koje vode žene vrlo specifični i da su skoncentrisani u uslužnim sektorima, a najčešće su to mikrobiznisi i orijentisani su ka lokalnim tržištima, što ih čini posebno ranjivim. Veoma važan nalaz je da je ulazak žena u biznis najčešće motivisan nuždom, zbog gubitka posla ili nemogućnosti zaposlenja. Žene u Srbiji imaju nepovoljnije šanse da se uključe u one aktivnosti koje omogućavaju da se smanje štetni uticaji na klimatske promene", rekla je Babovićeva iznoseći rezultate istraživanja.

Pomoćnik direktora Privredna komora Beograd Vidosava Džagić je kao jedan od razloga zašto su žene skoncentrisane na određene sektore navela pravila koja vladaju na tržištu, odnosno način dolaska do posla.

"PKS već intenzivno radi na određenim rešenjima. Zelena tranzicija je proces koji počinje od podizanja svesti, unapređenja znanja, transfera novih tehnologija, ali i jačanja otpornosti najosetljivijih, odnosno mikro, malih i srednjih preduzeća. Istraživanje koje je sprovela PKB pokazuje da su ova preduzeća veoma osetljiva na okruženje, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. Ova preduzeća najviše zavise od dostupnosti struje, interneta, telekomunikacija i vode, te što je lokalna srednina manja i nerazvijenija, to je teže. Svaki drugi ispitanik se izjasnio da oporavak vidi kroz unapređenje kvaliteta i bezbednosti proizvoda i usluga, uvođenje pametnih tehnologija i zelenih tehnologija", istakla je Džagićeva.

Rukovodilac Centra za obuku banaka u Udruženju banaka Srbije Slađana Sredojević istakla je spremnost bankarskog sektora za zelenu transformaciju.

"Pored poznate direktne finansijske podrške koja je namenjena finansiranju projekata sa jakim ekološkim i društvenim uticajem, održivo finansiranje će uvesti nove finansijske instrumente. Na primer. zelene obveznice su relativno nov i brzo rastući fenomen na međunarodnim finansijskim tržištima. I naša zemlja je nedavno emitovala prvi zeleni finansijski instrument - prvu zelenu obveznicu", istakla je Sredojevićeva.

Generalna direktorka UniCredit Leasing (partnerska finansijska institucija GEFF Srbija lizing) Ana Milić ukazala je da su finansijske institucije, lokalne banke i finansijski lizing ključan faktor za realizaciju procesa zelene tranzicije, dok je Aleksandar Ranđelović, ekspert za lizing u GEFF Srbija Lizing istakao da je i ženama i dalje otežan pristup finansiranju projekata.

Jake, snažne, moderne žene Foto: Shutterstock

"Žene imaju otežan pristup finansiranju svojih biznisa i zelenih projekata. Lizing je finansijski instrument koji je sposoban da dokaže da finansiranje zelenih projekata uz prihvatanje rodne ravnopravnosti može da ide ruku pod ruku", dodaje Ranđelović.

Koordinatorka programa GRB, UN Women Olja Janković Leković ističe da u središte svih politika i alata treba da bude rodna ravnopravnost.

"UN pokušava da stavi ljude, bili to muškarci ili žene, u centar svih politika i finansija. Ova oblast je nova za sve nas i na svetskom nivou tek sada dobija na značaju. Ženski biznisi su bili jako na udaru i od početka pandemije, gde mere nisu bile prilagođene mikro i malim preduzećima. Ženske zadruge mogu biti bitni akteri, a jako mnogo rade na terenu i jako su značajne. Rodno odgovorno budžetiranje je važno, a podrška Ministarstva za zaštitu životne sredine ženskim biznisima u oblastima zelene ekonomije, je dobar primer u Srbiji".

GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog više od četiri milijarde evra koji obezbeđuje finansijska sredstva za biznis sektor i građane koji žele da investiraju u zelene tehnologije.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    26. novembar 2021 | 11:43

    I ovo gde su na vodećim položajima je očaj! Samo da se ispuni kvota!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>